27. 11. 2020, 18:52 | Vir: STA

V Iranu umorili jedrskega znanstvenika Mohsena Fahrizadeha

profimedia
V Iranu umorili jedrskega znanstvenika Mohsena Fahrizadeha (foto: profimedia)

V napadu v Iranu je bil danes ubit pomemben jedrski fizik Mohsen Fahrizadeh, so sporočile iranske oblasti. Zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je zatrdil, da "obstajajo resni znaki za izraelsko vpletenost" v umor znanstvenika. Ta je bil po mnenju Zahoda eden ključnih mož pri iranskem jedrskem programu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iransko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bil Fahrizadeh "hudo ranjen v napadu oboroženih teroristov" na njegov avtomobil, ki so se spopadli tudi z njegovimi varnostniki. Do napada je prišlo v predmestju Teherana Absard. Kasneje je jedrski znanstvenik, ki je na obrambnem ministrstvu vodil oddelek za raziskave in inovacije, v bolnišnici podlegel poškodbam.

Lokalne oblasti so sporočile, da je bilo v spopadu ubitih tudi več napadalcev.

"Teroristi so danes umorili eminentnega iranskega znanstvenika," je na Twitterju kasneje zapisal zunanji minister Zarif. Dodal je, da obstajajo resni znaki, da je imel v tem "strahopetnem dejanju" vlogo Izrael.

Mednarodno skupnost je pozval, naj "konča sramotno uporabo dvojnih meril in obsodi to dejanje državnega terorizma".

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri pa je napovedal maščevanje. "Teroristične skupine ter voditelji in izvajalci tega strahopetnega poskusa morajo vedeti, da jih čaka ostro maščevanje," je dejal po poročanju iranske državne tiskovne agencije Irna. Irancem je zagotovil, da se ne bodo ustavili, dokler ne bodo izsledili in kaznovali vpletenih.

63-letni Fahrizadeh je bil član iranske revolucionarne garde in strokovnjak za izdelavo raket. Po poročanju iranske tiskovne agencije Fars so si zato izraelske obveščevalne službe že dolgo prizadevale, da bi ga eliminirale.

Zahodne države so ga opisovale kot vodjo tajnega programa izdelave jedrske bombe, ki je bil ustavljen leta 2003. Izrael in ZDA zdaj obtožujejo Teheran, da želi na skrivaj obnoviti ta program. Umor bo po poročanju tujih agencij zagotovo še zaostril napetosti med Teheranom in Washingtonom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.