13. 1. 2021, 19:15 | Vir: STA

Razpad koalicije v Italiji, kjer razmišljajo o podaljšanju izrednih razmer do julija

Shutterstock
Razpad koalicije v Italiji, kjer razmišljajo o podaljšanju izrednih razmer do julija (foto: Shutterstock)

V Italiji je propadla vladna koalicija. Manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Mattea Renzija je danes odrekla podporo in iz vlade umaknila svoji ministrici, poročajo italijanski mediji.

Po pričakovanjih je danes Renzi na novinarski konferenci sporočil, da ministrici Teresa Bellanova in Elena Bonetti iz vrst IV zapuščata vlado. Ob tem je dodal, da ni bila IV tista, ki je povzročila krizo, ki je bila prisotna že mesece. Vodja IV, ki je bila manjša koalicijska partnerica, je danes izpostavil, da popolnoma zaupa v predsednika države Sergia Mattarello, ki je posrednik v tej krizi.

Mattarella je pred tem danes pozval premierja Giuseppeja Conteja, da mora nujno najti rešitev te krize v času, ko se država še vedno spopada s pandemijo covida-19.

Conte je sicer danes pozval Renzija, naj ostane del vlade. Zagotovil je, da vse napore vlaga v ohranitev trenutne vlade do prihodnjih volitev leta 2023. Tako namerava povabiti na pogovore o novem dogovoru vse koalicijske partnerke. "Delal bom do zadnjega dne, do zadnje ure, vedno v smeri krepitve vladajoče koalicije," je dodal nestrankarski premier. Dodal je, da si državljani želijo, da bi vlada nadaljevala delo v teh časih in da ne bi dobro sprejeli trenutne krize.

Renzi je bil kritičen do vlade zaradi načina obvladovanja pandemije in porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19. Vlada je pozno v torek potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se vzdržali.

Italijanska stroka za podaljšanje izrednih razmer do julija

Italijanski strokovnjaki so se danes zavzeli za podaljšanje izrednih razmer v Italiji zaradi epidemije covida-19 do julija. Vlada pa se je kasneje zavzela za podaljšanje do aprila. Predsednik ustavnega sodišča Giancarlo Coraggio je medtem pojasnil, da mora država ljudem, ki bi zaradi cepljenja proti covidu-19 utrpeli škodo, plačati odškodnino.

Novo šestmesečno podaljšanje izrednih razmer je po mnenju znanstvenega odbora, ki svetuje italijanski vladi, nujno zaradi še vedno visokega števila okužb z novim koronavirusom, poteka cepljenja proti covidu-19 in skrb zbujajočih mednarodnih razmer.

Vlada pa se medtem po besedah zdravstvenega ministra Roberta Speranze zavzema za podaljšanje izrednih razmer do 30. aprila. "Epidemija je znova v ekspanzivni fazi," je povedal.

Italijanske oblasti so izredne razmere, ki vladi premierja Giuseppeja Conteja dajejo več pristojnosti v boju proti covidu-19, prvič za pol leta razglasile 31. januarja lani, potem ko so pri kitajskem paru v Rimu potrdili okužbo z novim koronavirusom. Julija so jih nato podaljšali do 15. oktobra, zatem pa še do 31. januarja letos.

Trenutni odlok o protikoronskih ukrepih se bo sicer iztekel v petek, ko bo vlada predvidoma sprejela tudi nov odlok o ukrepih za zajezitev virusa. Speranza je danes napovedal nova, deloma zaostrena pravila. Gibanje med posameznimi deželami in osebni stiki ljudi bodo ostali močno omejeni. Država bo še naprej razdeljena na območja z različnimi ukrepi glede na število okužb z novim koronavirusom. V Italiji se nadaljuje tudi cepljenje proti covidu-19. Doslej so tam cepili okoli 750.000 ljudi, kar je največ v Evropski uniji. So pa velike razlike med posameznimi deželami.

Predsednik italijanskega ustavnega sodišča Giancarlo Coraggio je v torek zvečer glede cepljenja dejal, da mora država tistim, ki bi zaradi cepljenja proti covidu imeli stranske učinke in utrpeli škodo, plačati odškodnino. Pojasnil je, da odškodninska odgovornost države ne velja samo za cepljenja, ki so obvezna, ampak tudi za tista, h katerim država spodbuja. Takšen primer je torej tudi cepljenje proti koronavirusni bolezni 19, ki je v Italiji prostovoljno.

Italijansko ministrstvo za zdravje medtem pripravlja nov načrt za primer pandemije, ki je bil nazadnje posodobljen leta 2006. Osnutek načrta je deležen številnih kritik, saj naj bi zdravnikom omogočal, da bi izbirali, komu bodo reševali življenje, na spletu navaja britanski časnik Guardian.

Med drugim je bil do tega kritičen vodja vladne stranke Živa Italija Matteo Renzi, ki je v minulih dneh z izstopom iz vlade grozil tudi zaradi nestrinjanja z načrtom deljenja okoli 220 milijard evrov vredne koronske pomoči EU. Ta načrt je vlada kljub nasprotovanju Renzijeve stranke sprejela.

Na italijanskem zdravstvenem ministrstvu v odzivih na kritike zatrjujejo, da gre šele za osnutek načrta za primer pandemije, o katerem se še posvetujejo in da so spremembe še možne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.