31. 10. 2020, 21:19 | Vir: STA

V Italiji rekordno število okužb in protesti, v Avstriji zaostreni ukrepi

profimedia

V Firencah so v petek zvečer potekali protesti proti strogim omejitvam za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki so se sprevrgli v hude izgrede. Na desetine protestnikov je prevračalo smetnjake ter policiste obmetavalo s petardami in molotovkami. Policija je odgovorila s solzivcem. Prijeli so najmanj 12 oseb. Danes so bili protesti v Rimu.

Protesti proti koronskim omejitvam so v Rimu potekali danes popoldan. Prišlo je do izgredov. Več sto protestnikov se je zbralo na osrednjem trgu Campo dei Fiori, kjer so vzklikali gesla proti ponovnemu zapiranju Italije. Nekateri protestniki so napadli policiste, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Firencah naj bi bili aretirani po navedbah pristojnih italijanskih oblasti pripadniki anarhističnih skupin. Prodajalci v središču Firenc so že popoldan zaradi strahu pred nasilnimi izgredi zaprli svoje trgovine. Pozivi k protestom so se pred tem širili prek družbenih omrežij.

"Nesprejemljivo je, da nekatere nasilniške skupine uničujejo mesto," je bil kritičen firenški župan Dario Nardella. Opozoril je, da je pandemija covida-19 zelo prizadela mesto, doslej pa so protesti potekali mirno. Zahteval je tudi, da se nasilje preneha.

V Italiji narašča nezadovoljstvo zaradi zadnjih strožjih omejitev proti novemu koronavirusu. V več mestih je v zadnjih dneh prišlo do deloma nasilnih protestov. Protestniki protestirajo tako proti zaprtju lokalov po 18. uri kot tudi proti zaprtju gledališč, kinematografov in športnih dvoran.

Visoka rast dnevnih okužb

V zadnjih 24 urah so opravili rekordnih 215.886 testov in potrdili 31.758 novih okužb. Umrlo je 297 bolnikov s covidom-19, dan prej 199. V Italiji je doslej zaradi covida-19 umrlo 38.618 bolnikov.

V Italiji imajo trenutno po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA 351.386 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje zdravi 17.966 bolnikov, od tega 1966 na intenzivni negi.

Italijanska vlada zaradi naraščanja okužb pripravlja novo zaostritev ukrepov, so danes potrdili nekateri člani vlade. Po poročanju medijev naj bi se to zgodilo prihodnji teden. Med drugim naj bi odredili zaprtje nekaterih žarišč, kot je Milano.

V Avstriji strožji ukrepi

V Avstriji bodo od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate. Podrobnosti ukrepov je zvečer predstavil kancler Sebastian Kurz. 

Kurz je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA na današnji novinarski konferenci poudaril, da so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege.

"Naš cilj je, da decembra začnemo s postopnim odpiranjem in polovično vrnitvijo v običajno življenje," je dejal avstrijski kancler. Priznal je, da protikoronski ukrepi "dramatično posegajo v naše družbeno življenje".

Od torka bo v Avstriji prepovedano gibanje na prostem med 20. in 6. uro, bo pa ena od izjem predvidoma tudi rekreacija na prostem. Ukrepi bodo omejili zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma. V skladu z avstrijsko zakonodajo mora omejitev gibanja vsakih deset dni potrditi avstrijski parlament.

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo.

V okviru ukrepov bodo lahko odprti tudi frizerji in kozmetični saloni, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu. Na drugi strani bodo svoja vrata zaprli fitnesi.

Za štiri tedne bodo zaprte tudi kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališče in kinematografi. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Da udarec za ta sektor ne bo prehud, predvideva vlada pomoč v višini 80 odstotkov prihodka, ki so ga imeli lani novembra.

Ukrepi bodo veljali do konca novembra, odobril pa jih je tudi že predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen.

V Avstriji želijo z ukrepi znižati dnevno število na novo potrjenih okužb na nizko trimestno število, je pisal avstrijski Kronen Zeitung.

V zadnjih 24 urah so sicer potrdili 5349 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 ljudi. Trenutno imajo 36.590 aktivnih okužb, od začetka epidemija pa so potrdili več kot 104.000 okužb. Covid-19 je terjal 1109 življenj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.