22. 8. 2020, 21:39 | Vir: STA

V Italiji se je dnevno število okužb dvignilo čez tisoč

profimedia

V Italiji so v petek poročali o 947 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je največ dnevnih okužb od sredine maja. Ministrstvo za zdravje je poročalo tudi o devetih smrtnih žrtvah covida-19. Danes poročajo o 1071 novih okužbah, največ od konca karantene 12. maja.

V zadnjih 24 urah so umrli še trije bolniki, skupno 35.430. Skupno so doslej potrdili 258.136 okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lacij, dežela okoli Rima, je zabeležila največji porast novih okužb, 215. Pri dveh tretjinah okužb gre za ljudi, ki so se vrnili od drugod. Večina uvoženih primerov prihaja s Sardinije, manjši delež iz drugih delov Italije, pa tudi s Hrvaške, iz Francije, Grčije, Malte, Romunije, Španije in ZDA. Predstavnik zdravstvenih oblasti dežele Alessio D'Amato je povedal, da gre pri novih okužbah večinoma za mlade, ki nimajo simptomov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italija je bila prva zahodna država, ki je bila prizadeta v pandemiji novega koronavirusa. Po izredno težkih razmerah v marcu in aprilu pa je imela tedne boljše podatke kot druge evropske države. Nedaven porast okužb vzbuja skrbi pred vnovično uvedbo karantenskih ukrepov, kot tudi pred morebitnimi problemi ob začetku novega šolskega leta v septembru.

Tedensko poročilo nacionalnega inštituta za zdravje od 10. do 16. avgusta kaže na velik porast okužb med mladimi. Povprečna starost okuženih je okoli 30 let, potem ko je bila marca in aprila povprečna starost okuženih več kot 60 let. Poročilo tudi kaže, da je bilo 28 odstotkov novih okužb povezanih z ljudmi, ki so prišli iz tujine.

V prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb je vlada prepovedala ples v barih in nočnih klubih ter uvedla obvezne teste na okužbo za tiste, ki se vračajo s Hrvaške, iz Grčije, Malte in Španije.

AFP še navaja, da je število mrtvih zaradi covida-19 v svetu danes preseglo 800.000 in se tako od 6. junija podvojilo. Okoli 100.000 bolnikov je umrlo samo v zadnjih 17 dneh. Skupno je bilo na svetu potrjenih že več kot 23 milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.