15. 1. 2020, 12:30 | Vir: STA

V Italiji več deset aretiranih zaradi zlorabe evropskih sredstev

profimedia

Italijanska policija je danes sporočila, da so na Siciliji razbili obsežno mafijsko operacijo, ki je zlorabila na milijone evrov evropskih sredstev, namenjenih kmetom. Tožilec v Messini je sporočil, da so med jutranjimi racijami aretirali 94 ljudi.

Med aretiranimi so vodji dveh mafijskih družin, notar, podjetniki in javni uslužbenci, zadolženi za pomoč kmetom pri pridobivanju sredstev iz skladov Evropske unije.

Po poročanju italijanskih medijev je mafijska združba Tortorici iz istoimenskega kraja na severovzhodu Sicilije od leta 2013 zlorabila okoli 10 milijonov evrov evropskih sredstev.

Mafijski klan je lažno zatrjeval, da ima v lasti zemljišča, ki so bila dejansko v lasti dežele ali lokalnih oblasti, s čimer je črpal evropska sredstva. Glavno vlogo pri zaroti so imeli uslužbenci javne agencije za kmetijska plačila, ki so razdeljevali sredstva kmetom, ter uslužbenci, zadolženi za pomoč kmetom pri črpanju evropskega denarja.

Policija je sporočila, da je bil za 48 osumljencev odrejen pripor, za preostale pa hišni pripor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.