23. 5. 2019, 08:03 | Vir: STA

V javnost prišle nove podrobnosti o avstrijski aferi Ibiza

STA/Tamino Petelinšek

V javnosti so se pojavile nove podrobnosti avstrijske afere Ibiza, zaradi katere so morali svobodnjaki FPÖ zapustiti vladajočo koalicijo z ljudsko stranko (ÖVP). Afero naj bi pomagal snovati svetovalec za varnost z Dunaja, ki je bil nazadnje vodilni družabnik detektivske agencije v Münchnu.

Po poročanju avstrijskih medijev naj bi se prav on pretvarjal za spremljevalca domnevne ruske bogatašinje ter pred tem načrtoval in izvedel celotno operacijo. Detektiv naj bi bil dober znanec dunajskega odvetnika, ki je po navedbah bivšega vodje poslanske skupine FPÖ Johanna Gudenusa pripravil prvo srečanje, je v sredo poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Gudenus je že v torek izjavil, da naj bi začetki afere Ibiza segali vse do 24. marca 2017, ko je v nekem lokalu v središču Dunaju prišlo do prvih stikov z domnevno nečakinjo ruske bogatašinje, njenim posrednikom iz Nemčije ter dunajskim odvetnikom.

Avstrijski strokovnjak za varnost Sascha Wandl je poleg tega za avstrijske medije dejal, da je na videoposnetku prepoznal svojega nekdanjega poslovnega partnerja, ki ga je sam vpeljal v področje vohunjenja. Poleg tega je zelo verjetno, da je prav on seznanil svojega nekdanjega poslovnega partnerja z dunajskim odvetnikom. Sam naj bi iz tovrstnih poslov izstopil leta 2016 in tudi nima podrobnosti, ali je pri videoposnetku iz afere Ibiza šlo za politično zaroto ali poskus, da bi s pomočjo videoposnetka zaslužili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minuli teden se je v javnosti pojavil videoposnetek, na katerem je videti, da je donedavni vodja FPÖ Heinz-Christian Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore svoji stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica ter da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov. Ob tem je priznala, da je denar sumljivega izvora. V posameznih odlomkih sedem ur dolgega videa, ki naj bi bil posnet v vili na španskem otoku Ibiza, je poleg Stracheja videti še njegovo soprogo ter nekdanjega vodjo poslanske skupine FPÖ Gudenusa.

Afera je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na njihove ministrske položaje imenoval strokovnjake in Avstrija je dobila prehodno vlado. Strache sam je po aferi odstopil kot predsednik stranke, Gudenus je zapustil stranko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.