26. 1. 2021, 13:13 | Vir: STA

V jeseniški bolnišnici že pred dvema tednoma najmanj dva bolnika z angleškim sevom

Tinkara Zupan/STA

V Splošni bolnišnici Jesenice so pred dvema tednoma že imeli najmanj dva bolnika z angleškim sevom novega koronavirusa. Zdajšnje preverjanje naključnih brisov iz tistega obdobja je namreč kar pri dveh od šestih pozitivnih brisov pokazalo okužbo z angleškim sevom. To novo odkritje v delo bolnišnice sicer ne vnaša sprememb, so pojasnili.

Kot je danes še povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj, so za testiranje na angleški sev, ki ga je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, naključno izbrali šest pozitivnih brisov z enega od bolnišničnih oddelkov, in sicer iz obdobja, ko so v bolnišnici beležili povečano število okužb z novim koronavirusom.

V ponedeljek se je pokazalo, da sta bila dva bolnika, ki so jima okužbo potrdili 11. oziroma 12. januarja, dejansko okužena z novim sevom. "Zelo verjetno je v Sloveniji teh okužb z novim sevom še več," je na podlagi dobljenih podatkov izpostavila Jovanovič Kunsteljeva. To se ji ne zdi presenetljivo, saj do širjenja novega seva prihaja tudi v drugih državah.

Nove ugotovitve ne prinašajo morebitnih sprememb v delo bolnišnice, saj naj bi bil potek bolezni tudi ob okužbi z novim sevom precej podoben kot z dosedanjim. "Še naprej se bomo držali ukrepov in skrbeli za preprečevanje prenosa okužb," je poudarila.

Ni sicer znano, ali je bilo v bolnišnici še več okuženih z novim sevom, vendar pa je večina bolnikov, ki so jih zdravili pred dvema tednoma, v tem času bolnišnico že zapustila.

Odkritje novega seva ne prinaša dodatnih testiranj v bolnišnici

"Že sicer pogosto testiramo hospitalizirane bolnike. Problematična pa je tudi dostopnost testov, ki dokazujejo okužbo z angleško različico virusa, saj jih je v državi malo," je pojasnila Jovanovič Kunstljeva.

Danes je v jeseniški bolnišnici sicer hospitaliziranih 50 bolnikov s covidom-19. "Zelo si želimo umirjanja razmer, saj se vsak teden kaže tudi vse večja potreba po hospitalizaciji bolnikov, ki niso pozitivni na novi koronavirus, zato so naše postelje v belih conah precej zasedene," je povedala.

Dogajajo se jim tudi vdori okužb v belo cono, čeprav bolnike testirajo ob sprejemu in na vsake tri dni, po potrebi še pogosteje. Ker so postelje v belih conah polne, posamični vnos okužbe z novim koronavirusom pomeni širjenje virusa na druge bolnike. "S tem se spoprijemamo na različne načine. Najbolje bi bilo, da bi imeli enoposteljne sobe, žal pa v naši hiši to ne gre," je dejala.

Kar se tiče okužb med zaposlenimi, so te sedaj zelo redke. Veliko je bilo cepljenih, marsikdo pa je okužbo že prebolel. "Bolniškega staleža s tega naslova skorajda ni več, so samo še posamični primeri," je povedal sogovornica. Dodala je, da so ta konec tedna začeli cepiti zaposlene z drugim odmerkom. Le pri enem od 240 cepljenih pa se je v času med obema odmerkoma pojavila okužba.

Potrjena primera okužb z angleškim sevom v jeseniški bolnišnici nista povezana s prvim uradno potrjenim primerom pri državljanu Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji. Ta je v Slovenijo prišel v soboto iz Belgije, kjer je delal za eno od slovenskih podjetij s sedežem v Kranju. V Slovenijo je vstopil z negativnim testom. Pozneje pa so odkrili, da je imel dva testa - eden je bil negativen, drugi pozitiven, z datumom 16. januarja. Zagotovil je sicer, da v Sloveniji ni bil v stiku z nikomer, kar pristojni še preverjajo.

Policijska uprava Kranj tako preverja način vstopa, zakonitost bivanja, status osebe in druge okoliščine, ki bi utegnile biti pomembne za ugotovitev dejanskega stanja. Postopek poteka tudi v smeri preverjanja znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so danes pojasnili na Policijski upravi Kranj, kjer primer obravnavajo prioritetno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.