1. 6. 2020, 20:00 | Vir: STA

V Južni Afriki vrste pred trgovinami z alkoholom

Xinhua/STA

Po skoraj dveh mesecih prepovedi prodaje alkohola v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so v Južni Afriki svoja vrata znova odprle trgovine z alkoholom. Številni so se v vrste pred trgovinami postavili že v jutranjih urah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Južni Afriki so znova zagnali večino gospodarskih dejavnosti, odpirajo tudi šole. Še vedno pa ostaja v veljavi prepoved prodaje tobaka, zaradi česar je tobačna industrija sprožila pravni postopek.

Oblasti v Južni Afriki so konec marca v boju proti koronavirusu uvedle stroge karantenske ukrepe, ki so veljali za ene najstrožjih na svetu. Dolgo časa so bili prepovedani tudi sprehodi s psi.

Zaradi omejevanja prodaje alkohola so domačini oživeli stare tradicije varjenja domačega žganja in drugih alkoholnih pijač. Po medijih so zaokrožili tudi recepti za pivo iz ananasa.

Strokovnjaki sicer opozarjajo na vpliv ukrepov na gospodarstvo, saj so zabeležili porast števila brezposelnih, številna manjša ali srednje velika podjetja pa so propadla. V državi so doslej potrdili več kot 32.600 primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo 683 ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord