6. 8. 2020, 18:59 | Vir: STA

V klavnici na Danskem 120 okuženih z novim koronavirusom

Profimedia

Iz danskega mesnopredelovalnega podjetja Danish Crown so sporočili, da so v eni od klavnic potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 120 zaposlenih. Gre za klavnico v kraju Ringsted, ki je kakih 60 kilometrov oddaljen od Koebenhavna. 50 primerov okužbe pa so potrdili tudi v neki belgijski klavnici.

Minuli konec tedna so iz danske klavnice poročali o 62 okužbah, sedaj pa so se odločili, da bodo v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja okužb okoli 900 zaposlenih testirali na okužbo dvakrat tedensko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri klavnici so tako postavili mobilno enoto za testiranje. Danes so opravili več kot 600 testov.

S prvimi okužbami so bili v podjetju Danish Crown seznanjeni konec julija. V omenjeni klavnici tedensko zakoljejo okoli 35.000 prašičev, kar so sedaj bistveno zmanjšali.

Klavnice in drugi mesnopredelovalni obrati so žarišča okužb tudi v več drugih državah, med drugim v Nemčiji. 50 okužb pa so potrdili tudi med zaposlenimi v mesnopredelovalnem obratu podjetja Westvlees v Belgiji. Doslej so znani rezultati 193 od 225 testiranj. 225 zaposlenih v oddelku za obdelavo svinjine, ki so jih testirali, so že v sredo poslali v domačo karanteno.

Zdaj bodo testirali še vseh 650 drugih zaposlenih v obratu v kraju Westrozebeke v Flandriji, na spletu poroča flamska televizija VRT.

Westvlees je ena največjih proizvajalcev sveže in predelane svinjine. Na leto zakoljejo okoli 1,4 milijona prašičev. Po vsem svetu prodajo več kot 140.000 ton mesa na leto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.