2. 12. 2018, 19:49 | Vir: STA

V Kranju slavil Rakovec, Arsenovič bo župan Maribora, v Kopru zgolj 12 glasov razlike v korist Bržanu!

STA
V Kranju slavil Rakovec, Arsenovič bo župan Maribora, v Kopru zgolj 12 glasov razlike v korist Bržanu! (foto: STA)

Zdaj je že znano, komu so volivci zaupali glas v 56 slovenskih občinah, med drugim Mariboru, Kopru, Kranju, Novi Gorici, Ptuju in Slovenj Gradcu.

Nobene od šestih mestnih občin, kjer je danes potekal drugi krog županskih volitev, v prihodnjem mandatu po delnih neuradnih izidih ne bo vodil dosedanji župan.

V Kopru, Novi Gorici in v Slovenj Gradcu bodo morali aktualni župani prepustiti stolček izzivalcem, ki so jih premagali v drugem krogu.

V Kranju prepričljivo Matjaž Rakovec

Diplomirani ekonomist Matjaž Rakovec, ki se je že dokazal na področju gospodarstva in športa, sedaj kot novinec v politiki vstopa v vlogo kranjskega župana. Kranju želi vrniti nekdanji sloves inovativnosti in blagostanja, s svojim programom pa je prepričal tudi volivce, ki so mu danes namenili 68 odstotkov glasov.

Rakovec se je v prvi izjavi zahvalil vsem, ki so šli danes v drugem krogu županskih volitev na volišča. Po delnih neuradnih podatkih občinske volilne komisije Rakovec po 85 odstotkih preštetih glasovnic pred Stevanovićem vodi s 67 odstotki prejetih glasov.

"Zdaj sledi prespana noč in potem verjetno sestanek z občinsko upravo in dosedanjim županom, tudi o tem, kdaj bo prevzem, prva seja mestnega sveta. Seveda moramo počakati še uradne rezultate," je v izjavi za medije dejal Rakovec.

Glede dela v mestnem svetu je napovedal, da bo zelo delal na tem, da se povezujejo in dosežejo konsenz. Pri tem ima dober občutek in meni, da ne bo velikih problemov.

Gostinec bo županoval Mariboru

Podjetnik Saša Arsenovič, ki je postavil na noge več gostinskih zgodb v središču Maribora, je uspešno zajadral v politične vode. 52-letni nekdanji teniški igralec je kot kandidat SMC uspel na letošnjih volitvah premagati naprej vseh 18 drugih kandidatov za župana Maribora, v drugem krogu pa še nekdanjega župana Franca Kanglerja.

H kandidaturi ga je kot uspešnega poslovneža brez politične preteklosti nagovarjalo več strank, po prigovarjanju skupine znanih Mariborčanov na čelu s pesnikom Andrejem Brvarjem pa je letos le privolil v vstop v politiko. Medtem ko se je pred tem na letošnjih volitvah pričakovalo predvsem ponovni spopad nekdanjega in aktualnega župana Franca Kanglerja in Andreja Fištravca, so si številni volivci ob pojavu Arsenoviča oddahnili, da je za prihodnost mesta mogoča tudi tretja možnost.

V volilno tekmo se je vključil v zadnjem trenutku in že v nekaj dneh zbral zadostno število podpisov občanov. A pol ure pred iztekom roka za oddajo kandidatur je presenetil, ko je njegovo župansko kandidaturo vložila stranka SMC.

V Kopru bodo čakali glasove po pošti!

Na volitvah v Kopru bo šlo za las, po podatkih občinske volilne komisije je namreč razlika med Alešem Bržanom in Borisom Popovičem le 12 glasov, potem ko so prešteli še glasove s predčasnega glasovanja.

"Volivci so se očitno odločili, da se začne v naši občini delati drugače," pa je po večini preštetih glasov in potem, ko je Boris Popovič že priznal poraz, dejal kandidat za koprskega župana Aleš Bržan. "Če je to to, potem lahko rečem, da bo za marsikoga jutrišnji dan, čeprav je napovedan dež, pod svobodnim soncem," je dodal.

Ali veselje ni preuranjeno, bo znano šele v torek!

 • V torek ob 12. uri bodo namreč prešteli še glasove, prejete po pošti, in očitno bodo šele ti dokončno pokazali, kdo bo vodil Koper prihodnja štiri leta.

Vse od začetka štetja glasov ob 19. uri je bilo v Kopru napeto, razlika v odstotkih podpore enemu in drugemu kandidatu pa tesna. Dosedanji dolgoletni župan Popovič je sicer že priznal poraz in dejal, da naj bi ga Bržan premagal za 70 glasov.

Po podatkih, objavljenih na spletnih straneh ministrstva za javno upravo, ki pa se od 22. ure dalje ne osvežujejo več, naj bi sicer Bržan dobil 52,29 odstotka oz. 13.116 glasov, Popovič pa 47,71 odstotka oz. 11.968 glasov volivcev.

Na koprski občinski volilni komisiji pa so za STA pojasnili, da so prešteli tudi glasovnice s predčasnega glasovanja in Bržanova prednost se je pri tem znižala na pičlih 12 glasov.

Odločilni bodo tako glasovi, ki so prišli po pošti. Teh naj bi bilo skupaj 50, tako da se lahko končni izid spremeni tudi še v prid Popoviču.

Novi župani in županje!

 • Podjetnik Saša Arsenovič (SMC), ki je v današnjem drugem krogu volitev za župana Mestne občine Maribor zbral 58 odstotkov glasov in tako premagal nekdanjega župana Franca Kanglerja (NLS), se je v prvi izjavi po razglasitvi delnih neuradnih rezultatov zahvalil Mariborčanom, ki so z glasovi zanj dokazali, da "verjamejo v boljši jutri".

 

 • Na Ptuju je po vseh preštetih glasov na županskih volitvah zmagala Nuška Gajšek. Kandidatka SD je po delnih neuradnih izidih dobila 66,9 odstotka glasov. Njen tekmec Štefan Čelan pa je prejel 33,1 odstotka glasov. Gajškova je tako postala edina županja v mestnih občinah, Ptuj pa bo prvič dobil županjo.
 • Jeseničani so se po 12 letih županovanja Tomaža Toma Mencingerja odločili za spremembo, saj so v današnjem drugem krogu lokalnih volitev za novega župana izvolili Blaža Račiča. Po delnih neuradnih podatkih so mu namreč zaupali 64,2 odstotka glasov, Mencingerju pa 35,8 odstotka.
 • Občino Črnomelj bo v prihodnjih štirih letih vodil Andrej Kavšek. Volivci so mu namreč v današnjem drugem krogu županskih volitev po neuradnih delnih izidih namenili 72,7 odstotka glasov, njegovi protikandidatki Maji Kocjan pa 27,3 odstotka.
 • V Tržiču je v dvoboju med aktualnim županom Borutom Sajovicem in bivšim županom Pavlom Ruparjem zmagal prvi. Kot kažejo neuradni izidi po preštetih 86 odstotkih glasov je za Sajovica glasovalo dobrih 67 odstotkov volivcev, za Ruparja pa slabih 33 odstotkov. 58-letni Sajovic, magister veterine, bo tako župan že četrti mandat.
 • V Brežicah bo še naprej župan Ivan Molan. V današnjem drugem krogu županskih volitev je premagal kandidata SMC, poslanca Igorja Zorčiča. Kot kažejo delni izidi po preštetih skoraj vseh glasovnicah, je za Molana glasovalo približno 55 odstotkov volivk in volivcev, za Zorčiča pa 45 odstotkov.
 • V Kamniku je vodenje občine spolzelo iz rok stranki LMŠ in šlo v roke Mateja Slaparja iz NSi. V Domžalah ostaja župan Toni Dragar, na Vrhniki pa so za novega župana izbrali Daniela Cukjatija. Tudi v Moravčah se obeta sprememba na županskem stolčku, kjer je aktualnega župana Martina Rebolja premagal nekdanji veleposlanik Milan Balažic.
 • V prihodnjem štiriletnem mandatu bo občino Sežana vodil David Škrabar, ki so mu volivci danes po neuradnih delnih podatkih namenili slabih 57 odstotkov glasov. Njegov protikandidat Andrej Sila je v drugem krogu lokalnih volitev dobil nekaj več kot 43-odstotno podporo.
 • V Mestni občini Slovenj Gradec se je volilni dvoboj med dosedanjim županom Andrejem Časom in direktorjem občinskega zavoda Spotur Tilnom Kluglerjem končal z zmago slednjega. Po neuradnih izidih je prejel 51,92 odstotka glasov, Čas pa 48,08 odstotka.
 • Aktualni županji Ljutomera Olgi Karba so volivci zaupali nov mandat. Preštete so skoraj vse glasovnice, po neuradnih delnih izidih je prejela 55,54 odstotka glasov, protikandidat Dejan Karba pa 44,46 odstotka. V Gornji Radgoni je medtem zmagal Stanislav Rojko, ki je dobil 70,85 odstotka podpore, v Radencih pa Roman Leljak s 53,01 odstotka glasov.
 • Nova Gorica je danes dobila novega župana. V drugem krogu županskih volitev je namreč aktualni župan Matej Arčon moral priznati premoč neodvisnemu kandidatu gibanja Goriška.si Klemnu Miklaviču. Ta je zbral 51,8 odstotka glasov, Arčon pa 48,2 odstotka glasov.
 • V Piranu bo prihodnja štiri leta županoval Đenio Zadković, v Izoli bo županski stolček zasedel Danilo Markočič, so v današnjem drugem krogu županskih volitev odločili volivci. Po še neuradnih podatkih je Zadković v Piranu slavil z dobrimi 61 odstotki glasov, Markočič v Izoli s slabimi 61 odstotki.
 • Novi župan Kranja je postal Matjaž Rakovec, ki je prepričljivo zmagal pred protikandidatom Zoranom Stevanovićem. Kot je napovedal, ga po prespani noči čaka sestanek z občinsko upravo in dosedanjim županom, v mestnem svetu pa bo iskal konsenz.
 • Po preštetih glasovnicah kaže, da bo Mestno občino Koper odslej vodil Bržan. Prejel je 52,29 odstotka glasov, medtem ko jih je aktualni župan Boris Popovič 47,71 odstotka.

Prav vse o lokalnih volitvah v Sloveniji 2018 pa si lahko ogledate na uradni vladni strani Lokalne volitve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.