11. 2. 2021, 10:29 | Vir: STA

V Kranju požar uničil objekt s trgovino, lokalom in vrtcem

GRS Kranj

Na Smledniški cesti v Kranju je okoli 3. ure zagorelo v nestanovanjskem objektu, v sklopu katerega so vrtec, gostinski lokal in trgovina. Požar je uničil trgovino in lokal, vrtec pa so gasilci uspeli obvarovati. V gašenju je sodelovalo okoli 100 gasilcev, v celotni intervenciji pa okoli 150. Po prvih podatkih v požaru ni bil nihče poškodovan.

V večjem poslovnem objektu v času požara ponoči ni bilo ljudi, tudi pri gašenju požara ni bil nihče poškodovan. Nastala pa je velika materialna škoda, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kot je pojasnil poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer, so gasilci poziv prejeli nekaj čez 3. uro zjutraj. Ob prihodu na kraj dogodka je bil požar že popolnoma razvit. Sama intervencija je bila zaradi obsežnosti požara zelo zahtevna. Tako je v gašenju sodelovalo okoli 100 gasilcev iz devetih prostovoljnih gasilskih društev Mestne občine Kranj, pa tudi prostovoljni gasilci iz šenčurske občine in poklicni gasilci.

"Ko smo videli, da je trgovinski del v ognju, smo takoj, kot nam je narekovala tudi gasilska taktika, začeli delati presek med tem delom in vrtcem. To nam je uspelo, tako da je del stavbe z vrtcem in krajevno skupnostjo praktično nedotaknjen, drugi del stavbe z gostinskim lokalom in trgovino, ki je bil v ognju, pa je praktično povsem uničen," je pojasnil Šifrer.

Ogenj so uspeli pogasiti v približno treh urah. Sledilo je razkopavanje in iskanje žarišč, pri čemer je sodelovalo še ostalih sedem prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Mestne občine Kranj. Tako je bilo skupaj aktiviranih okoli 150 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Zaradi intervencije pa so za več ur zaprli Smledniško cesto pri Čirčah.

Težav z dostopom gasilci niso imeli, tudi vode za gašenje je bilo dovolj, saj so po Šifrerjevih besedah dobro sodelovali s Komunalo Kranj, na kraj dogodka so prišli tudi delavci elektro podjetja ter predstavniki kranjske civilne zaščite. Tako so s pomočjo zaposlenih v enoti vrtca Čirče in zavoda Kranjski vrtci že zgodaj začeli obveščati starše vrtčevskih otrok, naj zjutraj otroke pripeljejo na nadomestno lokacijo.

Nujno varstvo za otroke iz enote vrtca v Čirčah

Ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar je pojasnila, da so otroke iz enote vrtca v Čirčah, ki so nujno potrebovali varstvo, danes namestili v telovadnico enote Mojca. Kot je povedala, so jo starši pozitivno presenetili, saj so prišli le trije od 53 otrok, kolikor jih obiskuje tri oddelke omenjenega vrtca, ostali so ostali doma.

Tudi v petek bodo otroci iz Čirč še gostovali v začasni igralnici, urejeni v telovadnici enote Mojca. Vzgojiteljice pa bodo pobrale informativne prijave za prihodnji teden. Če bo prijavljenih manj kot 20 otrok, jih bodo lahko še naprej gostili v telovadnici, če bo prijav več, pa bo treba iskati dodatne prostore, verjetno v srednjih šolah, je povedala ravnateljica.

Ni še namreč jasno, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v svojo enoto. Vrtca ogenj sicer ni poškodoval, bo pa treba izsušiti prostore, ki so mokri, preveriti elektroinstalacije, izmeriti vsebnost ogljikovega monoksida in urediti kotlovnico oziroma ogrevanje. Vsega tega pa verjetno ne bo mogoče urediti preko vikenda, je pojasnila Dolinarjeva.

Kot je zagotovila, bodo po različnih organizacijskih izzivih, s katerimi so se v vrtcih soočali v prejšnjih tednih, tudi tega zmogli. Ob tem je poudarila, da otrok ne bodo spustili nazaj v prostore v Čirčah, dokler ne bo zagotovljena popolna varnost. Ni namreč še jasno, kaj je povzročilo požar.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, ogled kraja požara še poteka, na njem pa poleg kriminalističnih tehnikov sodelujejo tudi strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ker aktivnosti policije na kraju še potekajo, policisti trenutno več podatkov o požaru ne morejo posredovati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.