2. 2. 2021, 12:06 | Vir: STA

Na ponedeljkovem testiranju v Kranju pozitivnih kar 13,3 odstotka testiranih šolnikov

Shutterstock

Na območju Kranja je bilo na ponedeljkovem testiranju na novi koronavirus pozitivnih kar 13,3 odstotka testiranih šolnikov. Na šolah imajo zato precej težav z organiziranjem pouka, številne razrede so poslali v karanteno in na šolanje od doma. Danes pa bodo tisti, ki jim je hitri test pokazal okužbo, opravili še PCR test.

Kot je povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, so v ponedeljek testirali 1090 zaposlenih v vrtcih in šolah. Hitri testi so okužbo z novim koronavirusom pokazali pri 146 testiranih, medtem ko je bilo na testiranju pred tednom dni pozitivnih sedem. Kot je ocenila Gantar Žura, pri hitrih testih ne bi smelo biti napak, prepričana je, da so testi dovolj zanesljivi in da pozitiven test pač pomeni pozitiven test.

Kranjski šolniki s ponedeljkovim pozitivnim izvidom so se glede na visok delež pozitivnih, ki je precej višji od povprečja testiranih v državi, danes vseeno odpravili na ponovno testiranje, in sicer s PCR testi. Poznan jim je namreč primer Osnovne šole Polzela, kjer je bilo prejšnji teden na testiranju pozitivnih 19 odstotkov zaposlenih, PCR testi pa so jim potem dali negativne rezultate.

Največ pozitivnih je bilo na ponedeljkovem testiranju na Osnovni šoli Stražišče, in sicer 22, pred enim tednom pa le eden. Več oddelkov je zato moralo oditi v karanteno in preiti na šolanje na daljavo. Kot je povedal ravnatelj Pavel Srečnik, so zaprli celotno podružnično šolo v Besnici. Na centralni šoli so odšli v karanteno en prvi, en drugi in en tretji razred. Na podružnični šoli v Žabnici pa so zaprli en oddelek vrtca in prvi razred.

Vse, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni, so danes povabili na testiranje s PCR testom v avlo Mestne občine Kranj. Enako velja tudi za ostale kranjske šolnike, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni. Na Osnovni šoli Matije Čopa Kranj je bilo denimo pozitivnih šest zaposlenih, od tega dve učiteljici.

Na testiranju so bili pozitivni tudi štirje učitelji na Osnovni šoli Simona Jenka, kjer je en izmed njih že v ponedeljek opravil tudi kontrolni PCR test, ki je bil negativen. Kot je ocenil ravnatelj Rudolf Planinšek, gre pri velikem številu ponedeljkovih pozitivnih testov v Kranju verjetno za neko napako. V karanteni imajo trenutno štiri od 23 oddelkov prvega triletja in en vrtčevski oddelek. Nekateri od njih so v karanteni tudi zaradi okužb med otroki.

Planinšek je izpostavil, da je v luči kadrovskega izpada organizacija pouka zelo težka. Ravnatelji pa se znajdejo tudi pred vprašanjem, kako ukrepati. Prav tako ni povsem jasno, kaj storiti, če bi PCR testi pokazali negativne rezultate, ali morajo učitelji in celotni oddelki na podlagi pozitivnega hitrega testa vseeno oditi v desetdnevno karanteno.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ