31. 7. 2017, 11:24 | Vir: STA

V Kupresu v BiH se je zbralo rekordno število Ivanov

profimedia

Na mestnem športnem stadionu v Kupresu na jugozahodu Bosne in Hercegovine se je v nedeljo zbralo 2325 moških z imenom Ivan, ki so tako postavili nov Guinnessov rekord v številu ljudi z istim imenom na istem mestu. Dosedanji rekord je bil v domeni Mohamedov, ko se jih je leta 2005 v Dubaju v Združenih arabskih emiratih zbralo 1096.

V Kupresu so se zbrali Ivani različne starosti iz celega sveta. Največ jih je bilo iz BiH, Hrvaške in Nemčije, je poročala hrvaška televizija. Ivani so se zbrali z namenom, da bi presegli dosedanji svetovni rekord v skladu s tradicionalnim rekom tega kraja Vrnil se bo Ivan s tisoč fanti, ki je tudi stih v eni pesmi kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona.

Rekord je zabeležila posebna komisija, ki spremlja prijave za Guinnessove rekord.

Prireditev z naslovom Tisoč Ivanov je pripravilo združenje Kupreški kosci, ki je prireditev izkoristilo tudi s predstavitvijo naravnih lepot, turističnih zmogljivosti in tradicije območja Kupresa. Prihodnje leto nameravajo organizirati podoben dogodek, na katerega bodo povabili tudi vse družinske člane Ivanov.

Pokroviteljica nedeljske prireditve je bila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. V glasbenem programu pa je nastopil tudi Thompson.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord