12. 4. 2021, 12:01 | Vir: STA

V Las Vegasu želijo prepovedati okrasno travo

Profimedia

Ameriško puščavsko mesto Las Vegas bo kmalu postalo prvo v ZDA s prepovedjo okrasne trave, ki zahteva preveč vode za zalivanje. Mesto, znano po igralnicah, sicer že 20 let prepričuje prebivalce, naj zamenjajo okrasno travo s puščavskimi rastlinami in nekaj uspeha je bilo. Državni kongres pa zdaj obravnava predlog za prepoved preostalih zelenic.

Vodno gospodarstvo južne Nevade ocenjuje, da je na območju mesta Las Vegas 21 kvadratnih kilometrov nefunkcionalne okrasne trave, po kateri nihče ne hodi oziroma se ne uporablja za nič, ker je posajena sredi cest, v stanovanjskih naseljih ali parkih pisarniških zgradb.

Kalifornija je v zadnjem desetletju zaradi suš večkrat začasno prepovedala zalivanje okrasnih trat, vendar popolne prepovedi doslej še ni bilo nikjer v ZDA. Poraba vode je v Nevadi od leta 2019 narasla za devet odstotkov in vodno gospodarstvo meni, da je enostavno ni več na voljo za okrasne trate.

Las Vegas je bil lani 240 dni brez dežja, pod vprašajem pa je tudi prihodnost reke Kolorado, ki zagotavlja 90 odstotkov vode za južno Nevado. Reka Kolorado oskrbuje z vodo tudi dele Arizone, Kalifornije, Kolorada, Utaha, Nevade, Nove Mehike, Wyominga in ameriške južne sosede Mehike.

Po prepovedi v Las Vegasu ne bo nihče izdajal kazni lastnikom hiš, ki imajo svoje trate. Tiste nefunkcionalne, ki ločijo ceste ali so v parkih, kjer ni nikogar, pa so nespametna potrata vodnih virov. Kaktusi in druge sočnice bi bili veliko bolj primerni, saj za pozelenitev okolja potrebujejo veliko manj vode.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ