24. 2. 2020, 20:13 | Vir: STA

V lekarnah zaradi velikega povpraševanja dobavljene maske sproti poidejo

profimedia

V lekarnah po državi zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask. V Lekarni Ljubljana prejemajo dnevne dobave mask, a v omejenih količinah. V zavodu za blagovne rezerve pravijo, da imajo na zalogi tudi zaščitno opremo za primere epidemij, kot so zaščitne maske, rokavice ipd., pri čemer pa o njihovi uporabi odloča izključno vlada.

Lekarna Ljubljana je danes na spletni strani objavila, da je zaradi velikega povpraševanja zaloga vseh vrst zaščitnih mask v njihovih enotah pošla. "Trudimo se, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, a jih tudi za naročila trenutno ni več na voljo," so zapisali.

Zaradi povečanega povpraševanja so zaščitne maske pošle tudi v Kemofarmaciji, ki se ukvarja z veletrgovino. Kot so zapisali za STA, s trenutnimi in novimi dobavitelji iščejo načine, da slovenski trg oskrbijo z dodatnimi količinami mask. "Se pa tudi dobavitelji srečujejo z velikim povpraševanjem, ki presega ponudbo," pravijo. Ob tem dodajajo, da je povpraševanje po zaščitnih maskah s strani lekarn, bolnišnic in ostalih njihovih kupcev zelo veliko.

Zaščitnih mask naj bi v lekarnah začelo primanjkovati že v preteklih tednih v času vrhunca okužbe z gripo.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje so sicer danes povedali, da zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi koronavirusa trenutno niso potrebni.

Na NIJZ poudarjajo, da je za uspešno preprečevanje okužb treba upoštevati osnovne higienske ukrepe. Tako svetujejo temeljito umivanje rok z milom in vodo, izogibanje dotikanju oči, nosu ali ust z neumitimi rokami ter pokrivanje ust z robčkom med kašljanjem ali kihanjem. Če ni na voljo vode in mila, priporočajo razkuževanje z antiseptikom, pri čemer naj bo vsebnost alkohola vsaj 60-odstotna.

V Sloveniji so po doslej dostopnih podatkih na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni, je na današnji novinarski konferenci dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.