18. 9. 2018, 12:34 | Vir: STA

V Ljubljani in Mariboru hišne preiskave zaradi suma zlorabe uradnega položaja

Daniel Novakovič/STA

Ljubljanski kriminalisti danes na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave stanovanjskih prostorov in prostorov državnih organov na sedmih lokacijah. Neuradno gre za nadaljevanje preiskovalnih dejanj, začetih marca letos, v povezavi z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Današnje aktivnosti kriminalistov so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov zaradi potrditve utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po tretjem odstavku 257. člena, ki so ga osumljene štiri fizične osebe. Nobeni osebi ni bila odvzeta prostost.

V operativnih aktivnostih je vključenih več kot 30 kriminalistov. Po vseh zbranih obvestilih in pridobljenih dokazih bodo po izvedenem predkazenskem postopku o ugotovitvah obveščali Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so še sporočili s policije. Časnik Večer je pred kratkim poročal, da je policija marca na ministrstvu za izobraževanje in na zavodu za šolstvo opravila hišne preiskave v povezavi z domnevno spornim plačilom avtorskega honorarja armenskemu zdravilcu Rubenu Papianu za študije, ki jih ta naj ne bi napisal.

Sporne študije naj bi bile zelo podobne knjigam oziroma prepisane iz knjig, katerih avtorica je zdaj že nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Andreja Barle Lakota, ki je bila v tistem času direktorica urada za razvoj izobraževanja. Kot je še poročal časnik, naj bi bil honorar nakazan Papianu, pri čemer obstaja sum, da naj bi ga prejel za plačilo nekaterih drugih storitev.

Na ministrstvu za izobraževanje so za STA potrdili, da so se kriminalisti danes oglasili tudi pri njih, niso pa imeli informacij, ali so obiskali tudi zavod za šolstvo. Na omenjenem zavodu so za STA povedali, da se kriminalisti pri njih danes niso zglasili. Po poročanju časnika Večer so kriminalisti danes med drugim obiskali tudi Pedagoški inštitut, Šolo za ravnatelje, neuradno pa tudi ministrstvo za delo, kjer zdaj dela Barle Lakota. Policisti preiskujejo povezave teh inštitucij z ezoterikom in zdravilcem Rubenom Papianom, navaja Večer.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.