6. 6. 2019, 15:23 | Vir: STA

V Ljubljani in na Brdu se bo sklenil vrh pobude Tri morja

Anže Malovrh/STA

V Ljubljani in na Brdu pri Kranju se bo danes sklenil četrti vrh pobude Tri morja, ki ga gosti predsednik Borut Pahor. Predsedniški del bo imel plenarno zasedanje na Brdu, poslovni forum pa se bo nadaljeval v Ljubljani.

Tokratni četrti vrh pobude Tri morja, ki združuje 12 srednje- in vzhodnoevropskih držav v trikotniku med Jadranskim, Črnim in Baltskim morjem, je po udeležbi največji doslej. Pobuda prerašča v pomembno platformo gospodarskega sodelovanja, usmerjeno v povezovanje Evrope in vzpodbujanja trajnostnega razvoja.

Prvi dan so udeleženci, med njimi je osem predsednikov oziroma predsednic držav ter številni drugi visoki predstavniki, izpostavili potrebo po večji povezanosti regije in zmanjšanju razvojnega zaostanka za zahodnim delom Evrope.

Vrh predsednikov bo danes potekal za zaprtimi vrati, rezultate pogovorov bodo na novinarski konferenci skupaj predstavili predsedniki držav, ki so doslej predsedovale pobudi, Poljske, Romunije, Hrvaške in Slovenije.

V okviru poslovnega dela bo med drugim govora o vlaganjih, potekala bo tudi strateška razprava voditeljev, ki jo bo odprl profesor na univerzi Stanford Jure Leskovec, med udeleženci bodo tudi zunanja ministra Slovenije in Poljske, Miro Cerar in Jacek Czaputowicz, ter podpredsednica romunske vlade Ana Birchall. Ob robu poslovnega foruma se bodo srečali tudi predstavniki gospodarskih zbornic.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord