28. 5. 2021, 08:39 | Vir: STA

V Ljubljani ob 18. uri napovedan največji protivladni shod doslej

Daniel Novakovič/STA

V prestolnici se sodeč po napovedih različnih civilnodružbenih skupin in političnih strank danes obeta protivladni shod. Ker ta ni prijavljen, bodo red na protestu zagotavljala policisti, ki pozivajo k upoštevanju njihovih navodil, prav tako bodo nad upoštevanjem epidemioloških priporočil bdeli zdravstveni inšpektorji.

Pet sindikalnih central je v izjavi za javnost spomnilo na odsotnost socialnega dialoga v državi in na po njihovem mnenju sistematično in namerno kršenje pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta. Našteli so kršitve pravil pri pripravi zakonodaje, zaradi katerih so se sindikalne centrale odločile sodelovati na današnjem protestu.

Protest naj bi se zgodil ob 18. uri z zborom na Prešernovem trgu v Ljubljani. 

Udeležbo na shodu so sicer napovedali tudi študentje, upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademska sfera, glasbeniki in umetniki ter marginalizirane skupine. Podporo protestnikom so med drugim izrazili tudi Alternativna akademija, Forum za demokracijo, Gibanje za družbeno odgovornost in Odbor za pravično in solidarno družbo.

Policija je sicer udeležence pozvala k upoštevanju navodil policistov. Območje bo videonadzorovano, gibanje v okolici DZ in vlade pa omejeno, je v četrtek napovedal inšpektor na Policijski upravi Ljubljana Boštjan Skrbinšek Javornik. Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je napovedala, da bodo sodelovali pri zagotavljanju spoštovanja predpisov, namenjenih preprečevanju širjenja novega koronavirusa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.