4. 6. 2020, 15:29 | Vir: STA

V Ljubljani in na Brniku potekajo hišne preiskave v povezavi z Adrio Airways

Bor Slana/STA

Nacionalni preiskovalni urad zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti izvaja hišne preiskave na območju Kranja in Ljubljane. Po poročanju 24ur gre za Adrio Airways, kar je potrdil tudi stečajni upravitelj propadlega prevoznika. Hišna preiskava poteka na nekdanjem sedežu družbe na Brniku.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvajajo preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Kranja in Ljubljane pri eni pravni in dveh fizičnih osebah, so potrdili na Generalni policijski upravi. Preiskujejo sume storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Okoli 13. ure sta dve hišni preiskavi še potekali, eno so preiskovalci zaključili. Predkazenski postopek je uveden zoper dve tuji fizični osebi, so dodali na policiji. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 20 preiskovalcev NPU, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Portal 24ur je dopoldne poročal, da so preiskave povezane s propadlo letalsko družbo Adria Airwyas, kar je potrdil tudi stečajni upravitelj Janez Pustatičnik. Kot je pojasnil za STA, preiskava poteka na sedežu družbe, več pa v tej fazi ne more komentirati.

Vodstvo Adrie Airways je predlog za stečaj letalskega prevoznika vložilo 30. septembra lani. Celotna zgodba se je nato zapletala, predvsem ker je bilo s strani nemških lastnikov veliko nejasnosti. Po poročanju 24ur obstajajo sumi za milijonska nakazila v davčne oaze, poslovanje preko Malte in kraje denarja iz trezorja , ki se je zgodil po objavi stečaja.

O tem, da policija preiskuje sume zlorabe položaja in poslovne goljufije v primeru Adrie Airways ter tatvino 5000 dolarjev iz trezorja po stečaju letalskega prevoznika, je februarja na spletni strani poročal časnik Delo.

Na vprašanje, ali preiskujejo sporna dejanja, ki bi privedla do morebitnega oškodovanja Adrie Airways, so na policiji tedaj odgovorili, da je predkazenski postopek še v teku, zato več podrobnosti ne morejo posredovati.

Kot še izpostavlja časnik, morebitno odškodninsko odgovornost nekdanjih direktorjev propadle družbe preiskuje tudi revizorska družba Ernst & Young. Pri tej je namreč Pustatičnik naročil forenzični pregled preteklih poslov.

Stečaj Adrie Airways

Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami, te pa so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Upniki so sicer v stečaju Adrie Airways prijavili za 150,9 milijona evrov terjatev, po trenutnih ocenah pa stečajna masa znaša 6,2 milijona evrov, od tega bo okoli tretjino namenjenih za stroške stečaja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.