14. 5. 2017, 10:06 | Vir: STA

V Ljubljani se začenja kongres evropskih pivovarjev

profimedia

V Ljubljani se danes začenja kongres organizacije Brewers of Europe, ki pod svojim okriljem združuje evropske pivovarne. Letos ga namreč gosti Združenje slovenskih pivovarn. Organizacijsko središče dogodka bo v ljubljanskem Cankarjevem domu, udeleženci pa bodo obiskali tudi nekaj drugih slovenskih krajev in pivovarn.

Kongres, ki bo potekal do četrtka, predstavlja bienalno srečanje evropskih pivovarjev, katerih združenje letos praznuje 70-letnico organiziranega delovanja. Srečanje bo v Sloveniji potekalo prvič, gostitelji pa pričakujejo okoli 460 strokovnjakov z vsega sveta - poleg EU tudi z Japonske, Singapurja, Brazilije, Mehike in ZDA, so sporočili iz Združenja slovenskih pivovarn.

Strokovnjaki bodo v okviru 46 delovnih skupin pripravili več kot sto strokovnih predstavitev. Program dogajanja sicer med drugim vključuje srečanje v Pivovarni Union, zaključni večer v Narodni galeriji ter obisk Pivovarne Laško, Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, pivovarskega muzeja v Žalcu ter žalske fontane piva Zeleno zlato.

Za slovenske ljubitelje piva bo po navedbah organizatorjev vrhunec dogajanja torkova delavnica Zgodba o slovenskem hmelju in pivu, za mednarodno uveljavitev slovenskega piva pa je pomembna predstavitev Pivovarne Laško Union in 18 malih pivovarjev. Na delavnici bo šest domačih strokovnjakov predstavilo zgodbo nastajanja domačega piva skozi predstavitve, ki se bodo zaključile z degustacijo domačega piva.

Že januarja pa je Združenje slovenskih pivovarn prek javnega natečaja izbralo grafično rešitev za "slovenski" kozarec 36. kongresa. Kozarec so izdelali v steklarni Ritzenhoff, z zmagovalnim potiskom oblikovalca vidnih sporočil Romana Ražmana pa so ga do konca oblikovali v Steklarni Hrastnik. Zmagovalna grafična in tekstualna rešitev nosi naslov We call it pivo, so še sporočili organizatorji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.