20. 3. 2017, 07:29 | Vir: STA

V Ljubljani se začenja prenova še preostalega dela Šubičeve

Tamino Petelinšek/STA

Potem ko je lani v Ljubljani v novi podobi zasijal del Šubičeve ulice, se zdaj začenja prenova še preostalega dela.

Do predvidoma 15. aprila bodo dela potekala na odseku med uvozom/izvozom v parkirno hišo Šubičeva in Beethovnovo ulico. Promet bo potekal enosmerno, v tem času bodo avtobusi na linijah 14, 18 in 18L iz centra vozili po obvozu.

Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana, bodo danes dela stekla tudi na Vodnikovi cesti. Tako bo do predvidoma 30. aprila promet potekal enosmerno, in sicer na odseku med Tržno ulico in ulico Na jami v smeri proti ulici Na jami.

Prenova preostanka Šubičeve ulice in arkad bo občino in javno podjetje Vodovod-Kanalizacija skupno stalo predvidoma 1,9 milijona evrov. Toliko namreč znaša pogodbena vrednost del, ki jih bo opravil KPL, je nedavno poročal Dnevnik. Prenova odseka Šubičeve ulice od križišča s Slovensko do križišča z Beethovnovo ulico, ki jo je prav tako izvedel KPL, v sklopu prenove južnega dela Slovenske ceste, je medtem stala 507.000 evrov.

KPL bo moral v sklopu prenove preostanka Šubičeve ulice prenoviti tudi arkade ob Slovenski cesti. Po prenovi bodo arkade delovale kot enotna prostorska poteza, saj bosta oglaševanje in razsvetljava v njih poenotena. Obnovili in dopolnili bodo morebitne manjkajoče kamnite tlake in stenske obloge v arkadah, stopnišča dopolnili s klančinami za gibalno ovirane, postavili pa tudi kolesarska stojala.

Izjema bodo le arkade na območju uršulinskega samostana, saj je tamkajšnja ureditev varovana kot dediščina arhitekta Toneta Bitenca. Tam bodo očistili in zaščitili kamnite stenske in talne obloge, obnovili omete, poenotili oglaševalske površine, obstoječo javno razsvetljavo, ki jo kulturnovarstveniki hočejo ohraniti, pa bodo izvajalci prilagodili za led tehnologijo, je še pisal časnik.

V času prenove bodo avtobusi na linijah 14, 18 in 18L v smeri iz centra vozili po obvozni poti, in sicer po Slovenski cesti, Gosposvetski, Bleiweisovi, Šubičevi in Prešernovi. Avtobusi ne bodo ustavljali na postajališčih, ki so na obvozni trasi (postajališče Lev in postajališče Tivolska). Avtobusi na omenjenih linijah bodo medtem v smeri proti centru vozili po redni trasi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.