16. 11. 2018, 13:40 | Vir: STA

V Ljubljani zbranih več kot 200 vplivnežev z vsega sveta

profimedia
V Ljubljani zbranih več kot 200 vplivnežev z vsega sveta (foto: profimedia)

Ljubljana bo od danes do nedelje gostila letno evropsko srečanje Trilateralne komisije, zasebne organizacije, ustanovljene na pobudo Davida Rockefellerja. Več kot 200 najvplivnejših posameznikov z vsega sveta bo razpravljalo o gospodarski prihodnosti Evrope v luči 10-letnice propada investicijske banke Lehman Brothers.

Srečanje, ki bo potekalo v Grand hotelu Union, se bo začelo s popoldanskimi nagovori predsednika evropskega dela Trilaterale Jean-Clauda Tricheta, predsednika vlade Marjana Šarca in slovenskega člana Trilaterale Franja Bobinca, sicer predsednika uprave Gorenja. Predsednik republike Borut Pahor bo medtem udeležence srečanja gostil na sprejemu.

"Govorili bomo o ključnih temah za prihodnost Evrope, od migrantske krize do čezmejnega sodelovanja, ki je zastalo zaradi strahu pred morebitnimi globalnimi trgovinskimi vojnami," je, kot so sporočili iz Gorenja, dejal Trichet.

Trichet pričakuje vneto in konstruktivno razpravo, ki bo predstavljala kakovosten vpogled v dogajanje v svetu ter bo osnova za usmerjanje ekonomskih in družbenih politik prihodnosti. "Takšnih, ki bodo koristile vsem," je dodal.

"To srečanje je izjemna priložnost, da Slovenija okrepi svojo vlogo vodilne države v regiji in kot pomembna igralka v svetovnem gospodarstvu," pa je ob tem dejal Bobinac.

Člani Trilaterale, teh je 390, se srečujejo enkrat letno, takrat pa izmenjajo poglede in razpravljajo o najpomembnejših trenutnih družbenih izzivih.

Trilaterala od ustanovitve leta 1973 svetovnim voditeljem iz politike, poslovnega sveta in civilne družbe omogoča platformo za odprt dialog.

Slovenija je članica Trilaterale od leta 1998, ko je član postal Marko Voljč, takratni predsednik uprave NLB. Voljč je bil član Trilaterale do leta 2017, ko je predsedstvo Trilaterale za njegovega naslednika izbralo Bobinca, ki je hkrati postal tudi član izvršnega odbora Trilaterale.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.