18. 3. 2021, 13:59 | Vir: STA

V ljubljanskem živalskem vrtu poginila sibirski tiger in kapibara

Tamino Petelinšek/STA
V ljubljanskem živalskem vrtu poginila sibirski tiger in kapibara (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Rakava obolenja žal ne prizanašajo niti živalim. Bolezen je bila v Živalskem vrtu Ljubljana usodna za devetletnega sibirskega tigra Vita in desetletno kapibaro Stinkyja, so danes sporočili iz živalskega vrta.

Življenjska doba živali v živalskih vrtovih je višja v primerjavi z življenjsko dobo v naravi, zato je tudi pojavljanje rakavih obolenj po vsej verjetnosti višje. Podobno je tudi pri ljudeh, ki povprečno dosegamo višjo starost kot v preteklosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

V desetletnem obdobju je bil vzrok pogina živali zaradi tumorjev v ljubljanskem vrtu 4-odstoten. Obolevale so tako dvoživke, kot plazilci, ptiči in sesalci. To je bistveno manj kot pri ljudeh, kjer je smrt zaradi rakavega obolenja na drugem mestu, pri moških v Sloveniji pa celo na prvem.

Da se Vito ne počuti dobro, so opazili novembra. Zaradi redkega agresivnega tumorja je moral na operacijo, med katero so mu odstranili ledvico in vranico. Kljub trudu veterinarske ekipe in zaposlenih je bolezen napredovala do te mere, da so Vita morali uspavati.

Kapibara Stinky je imel redko obliko raka slepega črevesa, ki je pri kapibarah izjemno pomemben del prebavne cevi, zato je bil zanj kljub zdravljenju usoden.

"Vemo, da ju boste obiskovalci pogrešali, še bolj pa ju bomo pogrešali zaposleni in med nami njihovi oskrbniki, ki so se z njima dnevno srečevali. Vito je na daleč prepoznal zvok motorja svojih oskrbnikov in prihitel v notranji prostor. Tam se je srečal z oskrbniki, ki so ga nagradil z igračo ali priboljškom. Tudi Stinky je imel prav posebno vez z oskrbniki. Skupaj so se igrali, izvajali različne spretnosti, še posebej pa je užival v crkljanju," so zapisali.

Vito in Stinky sta bila sicer ambasadorja svojih vrst v živalskem vrtu. Sodelovala sta v številnih izobraževalnih programih in se srečala z veliko obiskovalci ter jih mnogo naučila o ogroženosti narave ter ljubezni do živih bitij, so še dodali.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.