22. 10. 2018, 08:11 | Vir: STA

V Mariboru najbolje kaže Kanglerju in Arsenoviču, poroča Večer

profimedia

Drugi krog županskih volitev v Mariboru se obeta nekdanjemu županu Francu Kanglerju, kandidatu NLS, SDS in SLS, in podjetniku Saši Arsenoviču, kandidatu SMC, je pokazala prva javnomnenjska raziskava, ki jo je za Večer izvedla Ninamedia. Kangler bi prejel 28,4, Arsenovič pa 20,7 odstotka glasov. Sedanji Župan Andrej Fištravec je v anketi šele peti.

Fištravec je v anketi prejel le 5,1 odstotka glasov in je zaostal za poslanko LMŠ Lidijo Divjak Mirnik (5,6 odstotka) in celo za svojim podžupanom, sicer kandidatom NSi, Zdravkom Luketičem (5,2). Na šestem mestu je kandidatka SD Alenka Iskra s 3,6 odstotka, vseh ostalih 12 kandidatov pa je v prvi anketi zbralo po manj kot tri odstotke glasov.

Tudi med listami za mestni svet najbolje kaže Kanglerjevi in Arsenovičevi listi, dober rezultat pa se obeta še SDS, SD, LMŠ, DeSUS, Listi gasilcev in Levici, medtem ko ostali niso prejeli pomembnejših odstotkov.

Sicer pa mestna volilna komisija za zdaj še ni odločila o nobeni od vloženih list kandidatur, saj mora ob 18 kandidatih za župana preveriti skupaj kar okoli 900 kandidatov, ki kandidirajo na tokratnih volitvah. Dokončen seznam je zato po besedah predsednika mariborske volilne komisije Branka Reismana pričakovati šele v torek ali sredo.

Kot piše Večer, so do zdaj prejeli dve pritožbi, eno so zavrnili, druga pa ni bila pravočasno vložena. Tako kandidaturi Arsenoviča kot njegovi listi naj bi oporekal Bojan Požar, ki se je tudi že pritožil zoper odločitev komisije, zato bo o tem odločalo sodišče.

Omenjeni novinar, ki tudi sam kandidira za mestni svet na listi svoje stranke, ob tem pa je za županskega kandidata predlagal Igorja Domanjka, kršitev vidi v tem, da je Arsenovič pozival ljudi, naj podpišejo obrazec podpore, nato pa je njegovo kandidaturo vložila stranka SMC. Vendar je Reisman za Večer povedal, da v tej fazi preverjajo zgolj, ali je SMC ustrezno vložila njegovo kandidaturo.

V anketi so Mariborčane povprašali tudi po ključnih projektih v naslednjem obdobju, ti pa so med desetimi predlaganimi največkrat omenili obnovo cest, reševanje problematike mestne knjižnice ter ureditev kopališča na Mariborskem otoku, pomembne pa se jim zdijo tudi obnova osnovnih šol ter investicije na Pohorju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.