16. 1. 2022, 08:42 | Vir: STA

V Mariboru se bodo lotili odstranjevanja letalske bombe iz druge svetovne vojne

STA/Gregor Mlakar
V Mariboru se bodo lotili odstranjevanja letalske bombe iz druge svetovne vojne (foto: STA/Gregor Mlakar)

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi bodo danes na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru deaktivirali in odstranili v torek najdeno 250-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Z akcijo bodo začeli predvidoma opoldne, še prej pa bodo z območja 300 metrov okoli najdišča evakuirali stanovalce.

Kot je povedal predstavnik uprave za zaščito in reševanje Igor Boh, bi z akcijo, če bo vse potekalo v skladu z načrti, lahko zaključili do 15. ure. Poleg evakuacije prebivalcev v 300-metrskem pasu bodo v pasu 600 metrov okoli najdišča omejili tudi gibanje. Ljudje bodo v tem območju sicer lahko v svojih stanovanjih, ne bo pa dovoljeno gibanje zunaj bodisi peš ali kakorkoli drugače.

Evakuacijo bodo izvedli pripadniki gasilskih enot, na mariborski občini in na upravi za zaščito in reševanje pa ljudi pozivajo, da za lastno varnost upoštevajo navodila. Za tiste, ki ne bodo imeli drugih možnosti, so v času akcije organizirali prostor v avli Osnovne šole Martina Konšaka.

Intervencijo bo tako kot novembra 2019 vodil Darko Zonič iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki je povedal, da gre za klasično letalsko bombo z dvema vžigalnikoma. Bombo bodo najprej postavili v deset metrov globoko jamo, nato pa bodo začeli s postopkom odvijanja.

Možnosti, da jim bo uspelo z odvijanjem vžigalnika, ki je v razmeroma dobrem stanju, so po njegovem mnenju približno polovične, v nasprotnem primeru pa se bodo lotili uničenja s kumulativnim trakom. V najslabšem primeru bo potrebna detonacija.

Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skupno 15.795 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb razmeroma velika. Novembra 2019 so našli in uničili kar dve bombi v nekaj dneh, 250-kilogramsko na gradbišču za največjim mariborskim nakupovalnim središčem ter 500-kilogramsko na gradbišču ob železniški progi v bližini glavne avtobusne postaje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.