15. 3. 2020, 10:49 | Vir: STA

V Mariboru se je ustavil mestni potniški promet, na Ptuju zapirajo lokale

profimedia
V Mariboru se je ustavil mestni potniški promet, na Ptuju zapirajo lokale (foto: profimedia)

Mariborska občina in podjetje Marprom sta se v skladu z odločitvijo kriznega štaba vlade zaradi zajezitve širjena okužbe s koronavirusom odločila že danes povsem ustaviti mestni potniški promet. Mariborski mestni avtobusi od devete ure zjutraj ne vozijo več na nobeni liniji, prav tako so zaprli blagajno in informacije na glavni avtobusni postaji.

Kot so ob tem dodali na mestni občini, bo ukrep popolne ustavitve mestnega avtobusnega prometa veljal do nadaljnjega, pri čemer se potnikom zahvaljujejo za razumevanje, o vseh naknadnih spremembah pa jih bodo obveščali.

Mariborski župan Saša Arsenovič je sicer že v soboto zvečer odredil tudi zaprtje vseh lokalov v občini. To vključuje tako gostinske lokale kot druge poslovne prostore, kot so cvetličarne in frizerski saloni.

Omenjene ukrepe je po sobotni večerni seji kriznega štaba vlade napovedal tudi obrambni minister Matej Tonin. Ta je dejal, da so sprejeli nove ukrepe za omejitev javnega življenja, "predvsem, kar se tiče lokalov in javnega prometa". S ponedeljkom bo tako začasno ustavljen avtobusni in železniški javni potniški promet po vsej državi. 

Lokale bodo zaprli tudi v ptujski občini

Na Mestni občini Ptuj so se, glede na razmere s širjenjem novega koronavirusa, odločili z današnjim dnem izdati odredbo o prepovedi obratovanja vseh gostinskih in drugih lokalov ter neživilskih trgovin, ki bo začela veljati ob 13. uri. Kot so pojasnili, so se tako odločili, ker se nekateri še vedno obnašajo neodgovorno in razmer ne jemljejo resno.

Prav tako bodo do preklica zaprli javne sanitarije ter prepovedali zadrževanje in druženje na javnih površinah, saj pričakujejo, da bo podoben ukrep vsekakor uveljavljen tudi na ravni celotne države.

Ob tem na Ptuju pristojne pozivajo k sprejemu jasnih navodil za živilske trgovine in k zaščiti vseh zaposlenih v izpostavljenih sektorjih. "Nujno je, da za živilske trgovine sprejmemo enoten protokol, saj nam nobena samoizolacija in zapiranje vse povprek ne bosta pomagala, če se bodo ljudje množično in nekontrolirano zbirali in gnetli v prodajalnah," meni županja Nuška Gajšek.

Ptujska županja je prav tako pozvala k ukrepom zaščite delavcev v vseh podjetjih z velikim številom zaposlenih.

Za občane, ki so oboleli in so v domači oskrbi, pa nimajo možnosti pomoči svojcev in oskrbe s hrano ter drugimi nujnimi zadevami, bodo na Ptuju poskrbeli v sodelovanju z območnim združenjem rdečega križa. Za pomoč se lahko v času uradnih ur občinske uprave obrnejo na številko 02 748 29 99 ali na elektronsko pošto obcina.ptuj@ptuj.si.

V najstarejšem slovenskem mestu bodo v času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov zagotovili tudi nujno varstvo otrok. Ravnatelji osnovnih šol bodo v ponedeljek preko e-asistenta pozvali starše, da sporočijo ali varstvo potrebujejo, od torka pa ga bodo omogočili na vseh šolah z izjemo podružnice Grajena.

Nujno varstvo bo sicer organizirano le za učence od prvega do vključno petega razreda, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker so v času epidemije zaradi svojih poklicev dolžni opravljati delo in bodo to izkazali s pisno izjavo delodajalca. Skupine ne bodo večje od šest otrok.

Na Ptuju za zdaj beležijo dva potrjena primera okužbe, kot pravi Gajškova, pa ne vedo, koliko je okuženih, pri katerih se simptomi še ne kažejo. Zato je občanom priporočila, da navodila jemljejo skrajno resno, ostanejo doma in se ne družijo v večjih skupinah. Gibanje v naravi je absolutno priporočljivo, kljub temu pa se velja izogniti ekipnim športom, igriščem in igralom, predvsem pa naj ljudje skrbijo za higieno rok. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.