11. 3. 2022, 17:58 | Vir: STA

Ukrajinski predsednik Zelenski napad označil za "odkrit teror"

profimedia
Ukrajinski predsednik Zelenski napad označil za "odkrit teror" (foto: profimedia)

Po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega naj bi Rusija napadla humanitarni koridor.

V pristaniškem mestu Mariupolj, kjer je bila pred nekaj dnevi v napadu ruske vojske uničena porodnišnica, še vedno potekajo srditi boji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru sporočil, da je v Mariupolj poslal konvoj tovornjakov s hrano, vodo in zdravili, a so "okupatorji sprožili tankovski napad ravno tam, kjer naj bi bil ta koridor", kar je označil za "odkrit teror", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Vadima Bojčenka, župana Mariupolja, so ruska vojaška letala v četrtek skoraj neprestano ciljala stanovanjska območja v mestu in pri tem pobijala civiliste. Razmere v Mariupolju je označil za apokaliptične, v neprestanih napadih zadnjih deset dni, naj bi tam umrlo že več kot 1200 civilistov.

Iz mednarodnega Rdečega križa (ICRC) sporočajo, da se nekateri prebivalci zaradi pomanjkanja že borijo za hrano, veliko pa jih je ostalo tudi brez pitne vode. Številnim primanjkuje celo hrane za otroke. Ukrajinska mesta je sicer po navedbah ukrajinskega predsednika v zadnjih dneh po humanitarnih koridorjih zapustilo okoli 100.000 prebivalcev, od tega samo v četrtek 40.000. Večina je bila evakuirana predvsem iz mest Sumi na severovzhodu države, Izjum na vzhodu in območij severozahodno od Kijeva, navajajo ukrajinske oblasti.

Iz Kijeva izražajo upanje, da bo danes civilistom omogočena evakuacija prek 12 humanitarnih koridorjev, med drugimi tudi koridorji iz Mariupolja v Zaporožje, iz Sumija v Poltavo in Borodjanke v Kijev. Po drugi strani iz Moskve sporočajo, da bodo vsak dan odprti tudi humanitarni koridorji za evakuacijo ukrajinskih civilistov, ki bodo vodili na ozemlje Rusije. V Kijevu sicer vztrajajo, da evakuacijske poti ne smejo voditi v Rusijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.