8. 6. 2020, 08:39 | Vir: STA

V Mehiki odkrili največje in najstarejše ostanke majevske kulture doslej

STA

Arheologi so v Tabascu na jugu Mehike odkrili bržkone največje in najstarejše doslej znane majevske ostanke. Gre za sklop 21 večjih in manjših obrednih centrov, ki tvorijo štirikotne platoje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

Ekipa arheologa Takeshija Inomate z univerze v Arizoni je najdišče locirala že pred tremi leti, ko so z letalom preverili območje in s posebnimi laserskimi postopki (Lidar) določili morebitna arheološka najdišča, ki jih je moč določiti tudi pod bujno vegetacijo mehiškega juga.

Največji med najdenimi kompleksi je 3000 let stari Aguada Fenix, ki stoji na platoju dolgem 1,4 kilometra in širokem 400 metrov.

"Po naših podatkih je to doslej najstarejši in tudi največji kompleks majevskih stavb, ki je bil razkrit. Gre tudi za največje predkolumbovske ostanke v tej regiji," je za znanstveno revijo Nature povedal Inomata.

Arheologi so prepričani, da se je gradnja platoja začela najkasneje okrog leta 1000 pred našim štetjem, a že leta 750 pred našim štetjem naj bi bil kompleks tudi zapuščen. To je mnogo pred razcvetom majevske kulture, ki je svoj vrhunec doživela v obdobju med leti 200 in 800 našega štetja.

Arheologi trdijo tudi, da je bil plato v nasprotju s kasnejšimi slavnimi majevskimi piramidami namenjen širokim množicam ljudi. Kasnejša gradnja piramid prostorsko kaže na to, da je bila namenjena le eliti majevske družbe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord