14. 8. 2023, 13:25 | Vir: STA

Za dežjem posije sonce: po več kot tednu dni spet mogoč promet čez reko Mežo (FOTO)

Facebook/Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence

Odprtja mostov se je udeležil tudi obrambni minister Marjan Šarec. 

Slovenska vojska je skupaj z makedonsko končala gradnjo montažnega mosta v Mežici, kjer je promet že stekel, pripadniki nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč pa most na Prevaljah še končujejo, promet pa bo stekel danes. To sta prva dva montažna mostova na Koroškem po ujmi, odprtja obeh se je udeležil obrambni minister Marjan Šarec.

Montažni most na Prevaljah so postavili pripadniki nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč (THW), ki jih je za odpravo posledic poplav v Slovenijo napotila Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite EU. Na Prevaljah bodo Nemci predvidoma do petka ali sobote postavili še en montažni most čez reko Mežo, in sicer pri bencinski črpalki Petrol.

"Ta pomoč iz Nemčije je zelo pomembna za nas. Poleg simbolike, da bo spet povezal oba bregova, bo pomenil tudi izjemno sprostitev prometa," je ob ogledu mosta na Prevaljah v izjavi medijem dejal minister Šarec. Pomoč Nemcev je ocenil kot hitro in izjemno učinkovito, pohvalil je tudi medsebojno sodelovanje. Izpostavil je še, da gre za prostovoljce, ki se iz različnih krajev Nemčije ob takšnih priložnostih združijo in ponudijo pomoč.

Facebook/Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence

Tudi ekipo inženircev Slovenske vojske, ki je v sodelovanju z makedonsko vojsko postavila most čez Mežo v Mežici, je minister opisal kot hitro in izjemno učinkovito. "Delo poteka res izjemno hitro. In oba mostova bosta pomembno prispevala k pretočnosti prometa in izboljševanju razmer za krajane," je dejal minister.

Kot so prejšnji teden sporočili iz nemškega veleposlaništva v Ljubljani, bo Nemčija prek THW, ki jo financira tamkajšnje zvezno ministrstvo za zunanje zadeve, zagotovila skupno dva 40-metrska začasna mostova ter verižne in pohodne bagre za čiščenje posledic poplav.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol