18. 1. 2020, 17:16 | Vir: STA

V Milanu bodo prepovedali kajenje na avtobusnih postajah

profimedia
V Milanu bodo prepovedali kajenje na avtobusnih postajah (foto: profimedia)

Župan Milana Giuseppe Sala se je v boju proti onesnaženemu zraku in težavam ljudi zaradi tega odločil prepovedati tudi kajenje na avtobusnih postajah in v njihovi bližini. Kajenje bo prepovedano tudi na tistih mestih, ki so sicer na prostem, se pa na njih zbirajo množice ljudi. Z letom 2030 pa nameravajo povsem prepovedati kajenje na prostem.

Prepoved kajenja na avtobusnih postajah in postajališčih naj bi bila del paketa za boj proti smogu, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napovedal župan severnoitalijanske metropole.

Mestni svet naj bi ta odlok sprejel do konca marca, je dodal. S tovrstno mestno zakonodajo bi v času povišanih vrednosti onesnaženega zraka prepovedali tudi ognjemete.

Napovedani ukrepi so že sprožili ostre razprave v Milanu, ki se sicer že leta bori z onesnaženim zrakom, še poroča APA.

S podobnimi težavami s smogom in povišanimi vrednostmi škodljivih delcev v zraku se borijo tudi druga italijanska mesta, od Torina in Bologne do Firenc in Rima. Onesnaženost zraka skušajo zmanjšati s številnimi ukrepi, zlasti z omejitvami v prometu.

V Rimu so ta teden celo prepovedali vožnjo dizelskih vozil. Se je pa v italijanski prestolnici zrak danes zaradi močnih padavin vendarle nekoliko izboljšal, še poroča APA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.