15. 8. 2021, 06:33 | Vir: STA

V mladinskem zdravišču na Debelem rtiču bodo letos sprejeli 12.000 otrok

profimedia

V mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije (RKS) Debeli rtič so v letošnjem letu sprejeli že več kot 4800 otrok, skupaj pa jih do konca leta pričakujejo še okoli 7000. Otroci prihajajo tako na zdraviliško zdravljenje kot na rehabilitacije, v času poletnih počitnic pa se tu na letovanju mudijo tudi socialno ogroženi otroci.

V celotnem letu bodo na Debelem rtiču torej sprejeli okoli 12.000. Kot je za STA pojasnila vodja zdravilišča in letovišča Ana Žerjal, so njihove kapacitete zelo dobro zasedene v vseh letnih časih.

Mladinsko zdravilišče RKS Debeli rtič je sicer s 700 ležišči največji specializirani center za zdravje otrok v centralni Evropi. Vsi otroci in njihovi spremljevalci, ki prihajajo v naravno klimatsko zdravilišče Debeli rtič, so tako deležni zdravilnih učinkov mikroklime ter morske vode.

Po navedbah Žerjalove na dvotedenskem zdraviliškem zdravljenju letos pričakujejo skupaj 600 otrok. V času poletnih počitnic je 1500 otrok na zdravstvenih in obnovitvenih rehabilitacijah ter 1000 otrok iz socialno ogroženih okolij na zdravilnem letovanju. Poleg tega skozi celo leto izvajajo šole v naravi ter priprave športnikov. "Klasičnih letovanj praktično ni, saj se za otroke izvajajo različni zdravstveni, izobraževalni ter športni programi," je dodala vodja zdravilišča.

V letošnjem letu so skladno z vladnimi ukrepi do sredine maja smeli izvajati le zdravstvene programe, zato je epidemija zmanjšala število prihodov otrok za polovico v primerjavi z istim obdobjem leta 2020.

Že ob prvem valu epidemije so sicer uvedli vse predpisane zaščitne ukrepe, kot so obvezno razkuževanje prostorov in rok, dodatne pregradne stene, dodatne urnike v jedilnicah z logističnimi rešitvami ter predpisane spremembe na športnih površinah, da bi lahko bile skupine otrok v svojih mehurčkih. "Še posebej smo pozorni na zdravstveno stanje zaposlenih ter upoštevanje vseh PCT-pogojev," je poudarila Žerjalova.

V mladinskem zdravilišču, ki letos praznuje 65-letnico delovanja, so v zimskem času s pomočjo donatorjev nadaljevali z obnovo mladinskega doma Martinček, obnovili so tudi učilnico Luka Koper. Prav tako so pripravili nove naravoslovne programe za otroke, postavili hiške za ptice in ježe, posodabljali notranjo opremo v objektih.

Prav pred dnevi so postavili še dodatna igrala za izvajanje fizioterapije na prostem. Kot je navedla Žerjalova, "sledimo cilju, da vsako leto za otroke postavimo eno novo igrišče ter z novimi pridobitvami ter posodabljanji nudimo otrokom najboljši standard za uživanje pri nas".

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ