14. 6. 2021, 13:11 | Vir: STA

V morju blizu Pulja opazili nevarno meduzo mesečinko

Profimedia
V morju blizu Pulja opazili nevarno meduzo mesečinko (foto: Profimedia)

V morju pri polotoku Kamenjak blizu Pulja so potapljači okoljevarstvenega združenja Eko morje iz Medulina v nedeljo opazili meduzo mesečniko (Pelagia noctiluca). Opozarjajo, da je bližnje srečanje z mesečniko lahko zelo boleče, ker povzroča poškodbe, podobne opeklinam. Pojav mesečinke pa ni razlog, da bi se izogibali kopanju v morju, so dodali.

Mesečinka lahko doseže velikost do 20 centimetrov, njen klobuk pa do šest centimetrov premera. Lovke so rožnate barve, imajo tudi drobne vijolične pike. Živi v globini do deset metrov. Gre za meduzo, ki se raje zadržuje na odprtem morju, a jo morski tokovi in valovi lahko zanesejo k obali, tako da predstavlja grožnjo kopalcem in potapljačem, so danes sporočili iz združenja Eko morje.

Mesečinka pri stiku s človeško kožo povzroča močno bolečino in tudi poškodbe, ki se težko celijo. Lahko ostane celo brazgotina ali pa koža na mestu ožiga izgubi pigment.

Kljub temu pojav mesečinke ni razlog, da bi se izogibali uživanju v morju, so poudarili. Čeprav je mesečinka relativno majhna, jo je lahko opaziti zaradi njenih živih barv ter se ji izogniti.

Na spletni strani more.slobodnadalmacija.hr so objavili tudi navodila, če bi prišlo do stika z mesečinko. Med drugim svetujejo izpiranje poškodovanega predela z morsko vodo brez drgnjenja ter hlajenje z ledom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.