8. 3. 2021, 10:50 | Vir: STA

V nedeljo ob opravljenih 1681 PCR testih potrdili 210 okužb

Profimedia

V nedeljo so v Sloveniji ob opravljenih 1681 PCR testih potrdili 210 okužb z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje okužb znaša 762, je vlada sporočila na Twitterju. V bolnišnici zdravijo 527 covidnih bolnikov, 91 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V nedeljo je umrlo šest bolnikov s covidom-19.
 

V nedeljo so potrdili 172 okužb manj kot dan prej, opravili so tudi manj PCR testov. Delež pozitivnih PCR testov je znašal 12,5 odstotka. V nedeljo so opravili tudi 7256 hitrih antigenskih testov. Od sredine februarja vse pozitivne hitre teste potrjujejo s PCR testom in samo tiste, ki so pozitivni tudi na PCR, zajamejo v statistiki. V nedeljo so umrli trije covidni bolniki več kot dan prej.

V bolnišnicah danes zdravijo 527 bolnikov, kar je 17 več kot v nedeljo in 29 več kot v soboto, je pojasnila Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco o aktualnih epidemioloških razmerah. V soboto je sicer število hospitaliziranih prvič po 24. oktobru padlo pod 500, a je že v nedeljo preseglo to številko in tudi danes vztraja nad 500, je dodala. Kljub temu je viden trend padanja števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, prav tako se zmanjšuje število bolnikov na intenzivni negi.

Intenzivno zdravljenje danes potrebuje 91 bolnikov, torej dva več kot v nedeljo in trije več kot v soboto. V bolnišnice so v nedeljo sprejeli 37 bolnikov, v soboto pa 32. Iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih 14 bolnikov, dan prej pa sedem več.

Sedemdnevno povprečje okužb danes znaša 762, v nedeljo pa je znašalo 766. Država je tako še vedno obarvana oranžno, saj pogoja za vstop v rumeno fazo še nista izpolnjena. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb bi namreč moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500.

Medtem obalno-kraška regija ostaja v rdeči fazi, a so razmere tam nekoliko boljše kot minuli teden in se regija počasi premika proti oranžni fazi, je pojasnila Bratuša. Epidemiološka slika je še vedno najboljša v Posavju in jugovzhodni Sloveniji, kjer so se danes lahko odprle terase gostinskih lokalov.

A se razmere v jugovzhodni Sloveniji nekoliko slabšajo, je opozorila Bratuša

Po danes objavljenih podatkih namreč tam sedemdnevno povprečje okužb znaša 42, kar je ravno meja, ki je določena za rumeno fazo za to regijo. Epidemiološke razmere v Posavju pa zaenkrat ostajajo bolj stabilne.

Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev pa na ravni države še vedno ostaja precej visoko, in sicer znaša 510. Po besedah Bratuše so se minuli teden zelo približali meji 500, a je pojavnost v zadnjem tednu znova porasla. Obalno-kraška regija je še vedno tista z daleč najvišjo 14-dnevno pojavnostjo okužb, najboljše pa so razmere v jugovzhodni in posavska regiji.

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih že več kot 945.000 PCR testiranj in več kot milijon hitrih antigenskih testov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 10.737 aktivnih primerov, doslej pa je bilo potrjenih primerov že preko 195.000.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord