29. 3. 2021, 10:51 | Vir: STA

V nedeljo potrdili 287 okužb, v bolnišnicah 526 covidnih bolnikov

Profimedia
V nedeljo potrdili 287 okužb, v bolnišnicah 526 covidnih bolnikov (foto: Profimedia)

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1774 PCR testov in potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je bil 16,2-odstoten, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa se je znižalo za eno na 943. Hospitaliziranih je 526 covidnih bolnikov, 112 na intenzivni negi. Šest oseb s covidom-19 je v nedeljo umrlo.

Hospitaliziranih je 27 covidnih bolnikov več kot dan prej, medtem ko se na enotah za intenzivno terapijo zdravijo trije manj kot dan prej. V domačo oskrbo so v nedeljo odpustili 16 oseb.

V nedeljo je bilo v bolnišnice po besedah Maje Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o covidu-19, sprejetih 49 oseb. Kot je dejala, so se sprejemi v bolnišnice v zadnjih dneh povečali, še posebej je bil ta porast opazen v nedeljo.

Slovenija je tako kot celota še vedno v oranžni fazi vladnega semaforja epidemije, vendar pa se z rastjo števila sedemdnevnega povprečja počasi približuje zgornji meji, ki je postavljena pri 1000.

Med regijami se edino Posavje še vedno uvršča v rumeno fazo glede na povprečje okužb, tri regije (koroška, goriška in obalno-kraška) pa se uvrščajo v rdečo fazo. Ostale so v oranžni.

Glede na 14-dnevno incidenco med regijami tako še vedno vodi Goriška, sledita ji Koroška in Obalno-kraška regija. Najnižja ostaja v posavski, pomurski in gorenjski regiji. 14-dnevna pojavnost se še naprej povečuje in na ravni države trenutno znaša 588.

Tudi pri sedemdnevni incidenci okuženih na 100.000 prebivalcev Goriška še vedno ostaja država z najvišjo incidenco, na drugem mest ji sledi Savinjska. Razmere po besedah Bratuše še vedno ostajajo epidemiološko zaskrbljujoče tudi v obalno-kraški in osrednjeslovenski regiji. Najnižja sedemdnevna incidenca ostaja v posavski, pomurski in gorenjski regiji.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 12.424 aktivnih primerov okužbe.

Kot je dejala Bratuša, vladni klicni center za covid-19 v teh dneh beleži izjemno povečanje števila klicev, zato vse naprošajo, naj v primeru, da zveze ne dobijo, poskusijo še enkrat.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.