1. 2. 2021, 11:07 | Vir: STA

V nedeljo potrdili 353 okužb, umrlo 19 bolnikov

Profimedia

V Sloveniji so v nedeljo opravili 4684 PCR in hitrih testov ter potrdili 353 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1066 covidnih bolnikov, od tega 169 na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 30 ljudi, umrlo je 19 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih vlade so v nedeljo opravili 1458 PCR testov in z njimi potrdili 268 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 18,4 odstotka. V nedeljo so opravili tudi 3226 hitrih testov in z njimi odkrili 85 okužb. Pozitivnih je bilo torej 2,6 odstotka hitrih testov, je vlada objavila na Twitterju.

V nedeljo je bolnišnično oskrbo potrebovalo 13 bolnikov več kot dan prej, število bolnikov na oddelkih intenzivne terapije pa je ostalo enako kot v soboto. Iz bolnišnice so odpustili 13 bolnikov manj kot v soboto. Skupaj je bilo konec tedna iz bolnišnic odpuščenih 73 ljudi, sprejeli pa so jih 118. Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco, namenjeno predstavitvi aktualnih podatkov o koronavirusu, pa je spodbudno, da število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, pada že ves teden.

V nedeljo je umrlo šest bolnikov s covidom-19 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 14 ljudi, še pet pa v domovih za starejše. Kot je dejala Bratuša, je še vedno preveč smrti, kot bi si želeli, a število upada.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov se trenutno nahajamo v rdeči fazi, je spomnila Bratuša. Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 1223, kar je nekoliko več, kot je znašalo v nedeljo, ko je bilo sedemdnevno povprečje 1213. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, pa danes znaša 1066. Spomnila je, da morata za prehod v naslednjo, t. i. oranžno fazo, oba kriterija pasti pod 1000.

Trenutno je sicer pet regij (goriška, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska) v črni fazi, ostalih sedem pa je rdečih. Kot je pojasnila Bratuša, razmere še vedno ostajajo najboljše v koroški regiji. Danes objavljeni podatki sicer kažejo nekoliko boljšo sliko za obalno-kraško regijo, saj povprečje znaša 76, kar je meja za rdečo fazo. V zasavski regiji pa razmere ostajajo boljše, kot so bile prejšnjo sredo.

Kar se tiče trendov, je glede na podatke iz konca tedna boljši trend viden v jugovzhodni Sloveniji, v primorsko-notranjski in osrednjeslovenski regiji, nekoliko pa tudi v goriški regiji. Slabši pa je trend v podravski in savinjski regiji.

Kot je pojasnila Bratuša, je bilo doslej glede na v nedeljo objavljene podatke v Sloveniji s PCR testi testiranih že več kot 800.000 oseb, s hitrimi testi pa več kot 250.000. Od pojava prvega primera smo v Sloveniji potrdili že 166.473 primerov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je aktivnih primerov sicer v državi 17.167.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 pa je do zdaj skupno umrlo 3522 oseb, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec