24. 8. 2020, 08:05 | Vir: STA

V nedeljo v Minsku ponovno množični protesti. Lukašenko spreminja predsedniško palačo v bunker.

Profimedia

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko spričo množičnih protestov spreminja predsedniško palačo v bunker. Medtem ko je v nedeljo v središču Minska več kot 100.000 ljudi zahtevalo njegov odhod, jih je sam označil za "podgane", televizijski posnetki pa so ga kazali z avtomatsko puško v rokah in neprebojnim jopičem na sebi.

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, je pred predsedniško palačo množica varnostnih sil in oklepnih vozil, da bi preprečili morebiten vdor protestnikov. "Z vami bomo do konca," so vzklikali stražarji na vhodu v kompleks, ko jih je Lukašenko prišel obiskat in pohvalit. Zatrdil je, da se bo z njimi boril do konca.

Medtem se je na osrednjem Trgu neodvisnosti v Minsku zbralo več kot 100.000 protestnikov, po ocenah opozicije najmanj 200.000, ki so vzklikali geslo odidi. Že drugi konec tedna so tako množično zahtevali odstop Lukašenka, ki da je ponaredil predsedniške volitve, da bi se obdržal na oblasti.

Policija je skušala protestnike razgnati tudi z vodnim topom. Notranje ministrstvo je opozarjalo, da gre za nezakonito zbiranje. Obrambno ministrstvo pa je zagrozilo celo z uporabo vojske.

Lukašenko je sicer že večkrat napovedal, da bo za zatrtje protestov uporabil tudi vojsko. A številni državljani v Belorusiji na drugi strani poudarjajo, da se "zadnjega diktatorja v Evropi" ne bojijo več.

Solidarnostni shodi so v nedeljo potekali tudi v sosednji Litvi, kjer nameravajo protestniki skleniti človeško verigo od Vilne in vse do meje z Belorusijo. Minevajo namreč tri desetletja, odkar so se prestolnice baltskih države s človeško verigo povezale v nasprotovanju ruskim oblastem.

Vse od predsedniških volitev 9. avgusta - na njih naj bi po uradnih izid prepričljivo zmagal Lukašenko, a opozicija to zavrača in terja ponovitev volitev - v Belorusiji potekajo protivladni protesti, ki jih spremljajo množične aretacije in brutalno nasilje varnostnih sil. Kakih 7000 protestnikov je bilo aretiranih, več jih je v nejasnih okoliščinah umrlo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.