28. 11. 2020, 08:05 | Vir: STA

V nekaterih evropskih državah zaostrujejo ukrepe, ponekod pa jih sproščajo

profimedia

Medtem ko nekatere države zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, jih druge že sproščajo. Ostrejši ukrepi bodo danes začeli veljati na Hrvaškem, kjer beležijo rekordno število novih okužb. V Franciji in na Poljskem zaradi izboljšanja epidemiološke slike medtem rahljajo ukrepe.

Na Hrvaškem od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je tudi omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi.

Na Hrvaškem so v petek potrdili rekordnih 4080 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 48 bolnikov s covidom-19.

V Franciji pa se po več tednih danes znova odpirajo trgovine z nenujnimi izdelki. Odprle se bodo manjše prodajalne, vključno s knjigarnami in cvetličarnami.

Ljudje bodo morali sicer še vedno izpolnjevati obrazce za vsak odhod od doma. Dovoljene bodo tudi športne aktivnosti in sprehodi v krogu 20 kilometrov od doma za največ tri ure, medtem ko je do zdaj veljala omejitev na en kilometer od doma za največ eno uro.

Bari, restavracije, telovadnice in diskoteke bodo po drugi strani ostali zaprti. Predvidoma jih bodo odprli 20. januarja, če bodo na dan beležili manj kot 5000 novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno jih več kot 10.000 dnevno.

Na Poljskem se danes znova odpirajo nakupovalna središča, restavracije, fitnesi, gledališča in kinodvorane pa bodo morali ostati zaprte do najmanj 27. decembra. Na Poljskem so ta teden potrdili po več kot 15.000 primerov okužbe z novim koronavirusom na dan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.