1. 9. 2021, 15:35 | Vir: STA

V nekaterih lekarnah že zmanjkalo testov za samotestiranje učencev in dijakov

Profimedia

V nekaterih lekarnah po Sloveniji je zmanjkalo hitrih antigenskih testov za samotestiranje učencev in dijakov, je potrdila predsednica lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič. Po njenih navedbah gre za začasne težave, saj dobavitelji teste dnevno dostavljajo v lekarne.

Iz Lekarne Ljubljana so sporočili, da je danes testov za samotestiranje res zmanjkalo v nekaterih njihovih enotah. Prvo dodatno pošiljko testov pričakujejo popoldne, naslednjo pa že v četrtek, so zapisali. Kasneje pa sporočili, da je prva pošilja kompletov testov danes po 13. uri že prispela. Skupaj so sicer od ponedeljka po zadnjih dostopnih podatkih v uporabo predali 10.600 kompletov za samotestiranje učencev in dijakov.

Po besedah Potočnik Benčičeve je testov zmanjkalo zaradi treh razlogov. Prvič, ker je bilo težko oceniti potrebo po testih. "Zato so v nekaterih krajih oziroma lekarnah testi ostajali, drugje pa jih je zmanjkalo," je navedla Potočnik Benčičeva. Po njenih besedah so se lekarne med sabo obveščale in otrokom oziroma staršem svetovale obisk druge lekarne ali pa so teste v dotični lekarni prevzeli naslednji dan.

Kot drugi razlog za pomanjkanje testov Potočnik Benčičeva navaja povpraševanje, ki je po njeni oceni v tem šolskem letu nekoliko večje kot v preteklem. Tretji razlog za težave pa je po njenih navedbah v dobaviteljih testov, ki naj bi zagotavljali, da je testov na zalogi dovolj, a se je izkazalo, da je zanimanje preseglo zaloge.

Potočnik Benčičeva je prepričana, da se bo že do konca tedna zadeva uredila in da bodo v naslednjem mesecu zadeve tekle brez težav. "Saj bomo vsi razpolagali z bolj konkretnimi podatki in bo lažje oceniti potrebe, zato bodo testi pravočasno nabavljeni. Seveda pod pogojem, da ne pride spet do kakšnih sprememb v ukrepih, ki jih sprejema država," je še pojasnila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.