13. 12. 2020, 17:11 | Vir: STA

V Nemčiji bodo v sredo popolnoma ustavili javno življenje

profimedia

V Nemčiji bodo s ciljem zajezitve širjenja novega koronavirusa od srede popolnoma zaustavili javno življenje. V skladu z danes dogovorjenimi ostrejšimi ukrepi bodo med drugim zaprli vse trgovine z nenujnim blagom, frizerske salone in šole, da bi ustavili "eksponentno rast" novih okužb v državi, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Dogovor o popolni ustavitvi javnega življenja je bil doseženem na današnjem kriznem srečanju Merklove z ministrskimi predsedniki 16 nemških zveznih dežel. V skladu z dogovorom bodo novi koronski ukrepi v veljavi do 10. januarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dogovor med drugim predvideva zaprtje šol in vrtcev, pa tudi poziv podjetjem, naj dovolijo delo od doma oziroma naj zaposlenim ponudijo podaljšane počitnice. Država bo pri tem razširila finančno pomoč podjetjem, še navaja dpa.

Delna ustavitev javnega življenja, ki je bila v veljavi od začetka novembra, po besedah Merklove ni zadostovala. Eksponentno rast novih okužb jim je za določen čas uspelo ustaviti, nato pa je znova prišlo do poslabšanja razmer, je še pojasnila.

Kanclerka je priznala, da bo zaostritev ukrepov vplivala na božično-novoletne praznike. A kot je opozorila: "Prisiljeni smo ukrepati in sedaj tudi ukrepamo."

Tudi ministrski predsednik Bavarske Markus Söder, čigar stranka CSU sodeluje v vladni koaliciji, je opozoril, da je novi koronavirus ušel izpod nadzora. "Položaj je dejansko 5 pred 12.," je dodal in pojasnil, da zaradi tega niso hoteli več delati stvari napol, še navaja dpa.

Po danes objavljenih podatkih nemškega inštituta Robert Koch so v zadnjem dnevu zabeležili 20.200 novih okužb z novim koronavirusom. Od začetka epidemije so v državi potrdili 1,3 milijona okužb, poroča dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.