21. 1. 2020, 15:52 | Vir: STA

V Nemčiji hišne preiskave pri Mitsubishiju

profimedia

Nemški organi pregona so danes opravili hišne preiskave pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu Mitsubishi. Ta naj bi namreč, tako kot številni drugi avtomobilski proizvajalci, dizelska vozila na trg spravil s pomočjo goljufije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so danes povedali tožilci v Frankfurtu, naj bi Mitsubishi s programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih opremil dizelska vozila, ki naj bi ustrezala standardom Euro 5 in 6. Preiskali so deset objektov v zveznih deželah Severno Porenje-Vestfalija, Hessen, Spodnja Saška in Bavarska.

Po informacijah nemških medijev naj bi kot priče v postopku nastopili zaposleni v dobavitelju avtomobilskih delov Continental.

Nemški Volkswagen je septembra 2015 priznal nameščanje sporne programske opreme v dizelske avtomobile in s tem sprožil afero dieselgate. Programska oprema je poskrbela, da so avtomobili na testih izpuščali manj škodljivih snovi kot na cestah.

V afero se je odtlej zapletlo še več avtomobilskih proizvajalcev, med njimi so različne znamke v skupini Volkswagen, pa tudi nemški Daimler, ki sicer sporno ravnanje zanika.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec