10. 1. 2021, 19:50 | Vir: STA

V Nemčiji je število umrlih bolnikov s covidom-19 preseglo mejo 40.000

profimedia

V Nemčiji je število smrtnih primerov zaradi covida-19 danes preseglo 40.000, je sporočil nemški inštitut Robert Koch. Z novim koronavirusom se je doslej okužilo več kot 1,9 milijona ljudi. Od sobote so zabeležili skoraj 17.000 novih primerov. V državi ponekod danes stopajo v veljavo poostreni ukrepi proti širjenju koronavirusa.

V minulih 24 urah so v državi zabeležili 465 smrti zaradi covida-19, s čimer se je število smrtnih primerov povzpelo na 40.343, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v soboto znova posvarila, da bodo naslednji tedni "najtežji" doslej, saj da bolnišnice in zdravstveno osebje delujejo na robu zmogljivosti. V tedenskem video sporočilu je Merklova dejala, da bo v omenjenem obdobju v celoti viden vpliv druženja med božično-novoletnimi prazniki.

V štirih nemških zveznih deželah so od danes v veljavi poostreni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Po Hamburgu, ki jih je uvedel že v petek, so to danes storili v Berlinu, na Spodnjem Saškem, v Turingiji in Mecklenburg-Predpomorjanskem. V ponedeljek bodo sledile še druge dežele, na spletni strani poroča nemška televizija ARD.

Nemčija je v torek podaljšala ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa do 31. januarja, do takrat bodo ostali zaprti tudi šole in vrtci. Sprejeti ukrepi dopuščajo stike med člani istega gospodinjstva z največ eno osebo iz drugega gospodinjstva. V okrožjih s sedemdnevno incidenco nad 200 primerov na 100.000 prebivalcev so območje dovoljenega gibanja omejili na 15 kilometrov.

Od začetka novembra so zaprti gostinski, kulturni in športni objekti, od sredine decembra pa smejo biti odprte le trgovine z nujnimi potrebščinami in lekarne.

Merklova je v soboto tudi napovedala, da bodo v državi okrepili kampanjo cepljenja proti covidu-19. Po podatkih inštituta Robert Koch je doslej v Nemčiji prvi odmerek cepiva prejelo približno pol milijona ljudi.

Zdravstveni minister Jens Spahn je v soboto dejal, da izbira cepiva trenutno ni možna. Tisti, ki jim bo država ponudila možnost cepljenja proti covidu-19, si za zdaj ne bodo mogli izbrati, katero cepivo bodo prejeli, in sicer zaradi trenutno še pičlih zalog cepiva, je pojasnil Spahn v spletni razpravi, katere povzetke je na spletni strani objavila ARD.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.