3. 12. 2020, 09:26 | Vir: STA

V Nemčiji koronske ukrepe podaljšali do 10. januarja, le med božično-novoletnimi prazniki delna omilitev

Shutterstock

V Nemčiji se ukrepi za zajezitev širitve novega koronavirusa podaljšujejo vsaj do 10. januarja, je v sredo zvečer po sestanku s predsedniki deželnih vlad sporočila nemška kanclerka Angela Merkel.

"Načeloma bodo stvari ostale takšne, kot so zdaj," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova in poudarila, da je Nemčija še zelo daleč od obvladljivega števila primerov okužbe. Nemčija je še vedno daleč od cilja manj kot 50 okuženih na 100.000 prebivalcev v obdobju sedmih dni, je opozorila Merklova.

Inštitut Roberta Kocha je v sredo sporočil, da so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 17.270 novih okužb, umrlo je 487 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka pandemije. 

V Nemčiji od 2. novembra velja delno zaprtje države. Zaprte so restavracije, lokali, kulturne ustanove ter telovadnice, zasebna druženja so omejena na največ pet oseb iz lastnega in še enega gospodinjstva. V večini trgovin veljajo stroge omejitve glede števila kupcev. 

Med božično-novoletnimi prazniki bodo od 23. decembra do 1. januarja nekatere ukrepe omilili, dovoljeno bo druženje največ desetih oseb.

"Trenutne razmere so nesprejemljive, zato je nujno ukrepe podaljšati do 10. januarja," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal predsednik bavarske deželne vlade Markus Söder, ki se je zavzel za dodatno zaostrovanje ukrepov. "Vprašanje je, ali lahko državo še dlje časa držimo v tem stanju polsna ali pa moramo razmisliti o tem, da ukrepe še zaostrimo," je dejal Söder, ki se zavzema za strogo zaprtje države.

Nemška kanclerka in predsedniki 16 nemških deželnih vlad bodo razmere ponovno ocenili 4. januarja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.