2. 3. 2021, 14:18 | Vir: STA

V Nemčiji načrtujejo podaljšanje zaprtja do 28. marca

Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel načrtuje podaljšanje zaprtja države do predvidoma 28. marca, kljub temu pa na nekaterih področjih od ponedeljka predvidevajo sproščanje ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, je razvidno iz osnutka pred sredinim srečanjem s predsedniki dežel. Med drugim bi dovolili tudi več druženja med gospodinjstvi.

Glede na osnutek, ki ga povzema portal nemškega tednika Der Spiegel, bi se lahko od prihodnjega tedna družijo do pet članov dveh gospodinjstev, med velikonočnimi prazniki pa bi bili dovoljeni tudi obiski svojcev.

V vseh nemških deželah bi se lahko odprle knjigarne, cvetličarne in vrtnarije. To bi bilo drugo sproščanje po šolah in frizerjih v krajšem času. Pogoj je upoštevanje higienskih predpisov in omejitve 20 kvadratnih metrov na stranko. Sprostitev bi veljala tudi za šole vožnje ob predložitvi negativnega testa, dovoljen bo predvidoma tudi šport na prostem za do deset oseb.

O nekaterih drugih sprostitvah bi lahko ob boljši epidemiološki sliki nemške dežele odločale same.

Osnutek, ki je datiran na ponedeljek zvečer, bo podlaga za srečanje vlade s predsedniki zveznih dežel v sredo, ki bodo odločali o nadaljnjih korakih v pandemiji.