1. 10. 2017, 13:19 | Vir: STA

V Nemčiji se je poročil prvi par homoseksualcev

profimedia

V nemški prestolnici je danes usodni "da" dahnil prvi nemški gejevski par. Nemški istospolni pari lahko danes prvič sklenejo zakonsko zvezo, saj je začel veljati zakon o porokah istospolnih parov, ki ga je nemški parlament potrdil junija. Poroke homoseksualcev so napovedane tudi v drugih mestih, kot sta Hannover in Hamburg.

V Berlinu sta zakonsko zvezo sklenila 60-letni Bodo Mende in 59-letni Karl Kreile, ki sta skupaj že od leta 1979, civilno zvezo pa sta sklenila leta 2002, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaobljubi sta si izrekla v okrožju Tempelhof-Schöneberg, kjer so obred poleg njune družine in prijateljev spremljale tudi številne kamere.

"Neverjetno sem zadovoljen. Zelo simbolno je, da sva priznana kot povsem običajen par in da nimava več drugorazrednega zakona," je po poroki dejal Kreile.

Županja okrožja, v katerem sta se poročila, Angelika Schöttler je dejala, da lahko "ta dan resnično označimo za zgodovinskega". Izrazila je upanje, da bodo številni pari sklenili zakonsko zvezo, v njenem uradu ali podobnih.

Nemški istospolni pari lahko danes prvič sklenejo zakonsko zvezo ali obstoječe civilno partnerstvo spremenijo v zakon. Prve poroke so napovedane v Berlinu, Hannovru, Hamburgu in drugih mestih.

Po glasovanju v bundestagu 30. junija so si pristojni organi prizadevali, da bi približno 94.000 homoseksualnim parom čim prej omogočili sklenitev zakonske zveze. Kljub temu jim še ni uspelo ustrezno prilagoditi programske opreme, kar pomeni, da bodo v nekaterih dokumentih do prihodnjega leta še vedno zabeleženi kot "mož" in "žena".

V Nemčiji so v letih po uzakonitvi civilnega partnerstva sicer vse bolj zmanjševali razlike med pravicami heteroseksualnih in homoseksualnih parov.

Istospolni pari po novem uživajo enake pravice kot heteroseksualni - pri davkih, posvojitvah in na drugih področjih.

Nizozemska je bila leta 2000 prva evropska država, ki je legalizirala gejevske poroke, kasneje ji je sledilo še 14 držav. V Sloveniji je bil predlog legalizacije istospolnih porok zavrnjen na referendumu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.