16. 12. 2020, 09:27 | Vir: STA

V Nemčiji se ustavlja javno življenje do 10. januarja

Shutterstock

V Nemčiji so od danes v veljavi strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, saj so skoraj popolnoma ustavili javno življenje. Vrata je zaprla večina storitvenih dejavnosti, šole in večina trgovin, omejeno je tudi druženje. Med božičnimi prazniki bodo sicer nekatere ukrepe rahlo sprostili.

Pretekli konec tedna se je nemška kanclerka Angela Merkel z ministrskimi predsedniki zveznih dežel dogovorila, da do 10. januarja ustavljajo javno življenje. K zaostritvi ukrepov zaradi neprestane rasti novih okužb je prejšnji teden pozvalo več ministrov in ministrskih predsednikov, v nekaterih deželah so bili sicer že pred današnjim dnem v veljavi strogi ukrepi.

V okviru novih ukrepov so zasebna druženja omejena na svoje in še eno gospodinjstvo, skupaj je lahko največ pet ljudi, pri čemer se upošteva starejše od 14 let. Med božičnimi prazniki bo med 24. in 26. decembrom veljala izjema za srečanja v najožjem družinskem krogu z do štirimi osebami, ki niso del gospodinjstva. Prepoved druženja pa bo veljala za silvestrovo in novoletni dan, prepovedana je tudi prodaja pirotehnike.

Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov so še naprej dovoljeni verski obredi. Na drugi strani pa so prepovedali izvajanje večine storitvenih dejavnosti, med njimi so frizerski in kozmetični saloni. Odprte ostajajo nekatere trgovine, kot so tiste z živili in za živali ter lekarne, drogerije, pošte, trafike in prodajalci božičnih drevesc. Delodajalce še naprošajo, naj v tem času nudijo možnost koriščenja dopusta ali pa omogočijo delo na daljavo. Vlada ob tem še poziva k upoštevanju higienskih predpisov in priporoča namestitev koronske aplikacije.

Rekordno število smrti

V Nemčiji so sicer zabeležili nov črni mejnik v pandemiji. Za covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo 952 ljudi, kar je največ od začetka epidemije, so sporočili iz inštituta Roberta Kocha (RKI). Potrdili so še 27.728 novih okužb z novim koronavirusom; manjkajo sicer še podatki za Saško. Zadnji rekord po številu mrtvih in okuženih so zabeležili v petek, ko je umrlo 598 ljudi, potrdili pa so 29.875 okužb. Covid-19 je v Nemčiji doslej sicer terjal 23.427 življenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.