3. 1. 2019, 17:19 | Vir: STA

V Nemčiji za člane AfD prost vstop na projekcijo filma Schindlerjev seznam

profimedia

Kino v mestu Hachenburg na zahodu Nemčije bo na dan spomina na žrtve holokavsta konec januarja predvajal z več oskarji nagrajen film Schindlerjev seznam. Vstopnica sicer stane sedem evrov, a bodo imeli člani skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) prost vstop, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nenavadna poteza kina z brezplačnim vstopom za člane AfD v omenjeni stranki ni bila dobro sprejeta, češ da želijo AfD le potisniti v bližino nacionalsocializma.

Film pripoveduje resnično zgodbo o nemškem podjetniku Oskarju Schindlerju, ki je v času nacizma pred koncentracijskimi taborišči rešil več kot 1000 Judov. V nemškem mestecu bodo film režiserja Stevena Spielberga predvajali 27. januarja, ko svet obeležuje dan spomina na žrtve holokavsta.

Vodja AfD v deželi Porenje-Pfalška Uwe Junge je bil danes kritičen. "Gre za nov neroden poskus, da bi se AfD potisnilo v bližino nacionalsocializma," je zapisal na Twitterju.

A so upravljavci kina pojasnili, da je cilj akcije zagnati razpravo. Sporočili so, da s ponujenim brezplačnim vstopom niso želeli užaliti AfD ali trditi, da so njihovi volivci nacisti. "Če potrebujejo pojasnjevanje zgodovine, je odvisno od njih. Po naši oceni pa se lahko iz programa AfD sklepa, da skušajo olepšati takratne dogodke," so dodali.

AfD je bila v preteklosti večkrat tarča kritik, ko so nekateri vidnejši člani, med njimi vodja Alexander Gauland, olepševali nacistično preteklost Nemčije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.