20. 8. 2020, 13:08 | Vir: STA

V Nemčiji zaradi naraščanja števila okuženih za tvegano razglasili območje Dalmacije

Hina/STA

Nemški inštitut Roberta Kocha je zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom Dalmacijo razglasil za tvegano območje. Medtem pa naj bi Velika Britanija po poročanju medijev še danes Hrvaško umaknila s seznama varnih držav, kar pomeni, da bodo morali povratniki v karanteno.
 

Nemški inštitut je za nevarni območji razglasil šibeniško-kninsko in splitsko-dalmatinsko županijo. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je zelo verjetno, da bo zato nemško zunanje ministrstvo državljanom odsvetovalo potovanje v ta dva dela Hrvaške.

V Nemčiji velja, da morajo potniki, ki pridejo iz držav oziroma delov držav, ki so označeni kot tvegani, opraviti test na novi koronavirus in ostati v domači karanteni, dokler ne dobijo negativnega rezultata.

Kriterij, da je območje označeno za tvegano, je, če v preteklih sedmih dneh število okužb preseže 50 na 100.000 prebivalcev, piše dpa.

Britanski mediji pa poročajo, da bo vlada v Londonu Hrvaško še danes umaknila s seznama varnih držav, za katere ob povratku na Otok ne velja obvezna 14-dnevna karantena. Na tem seznamu sta med drugim že Španija in Francija.

Na Hrvaškem so v sredo zabeležili rekordnih 219 primerov okužbe z novim koronavirusom, največ na območju Zagreba in Splita. Število na novo okuženih v zadnjih 24 urah je po poročanju portala index.hr že preseglo 150, pri čemer podatkov iz vseh županij še niso zbrali.

Zaenkrat je največ okužb spet v Zagrebu, in sicer 44. V Istri imajo danes 27 novih okužb, a gre v 18 primerih za ljudi, ki so že bili v samoizolaciji v povezavi s primeri okužbe v mesno-predelovalnem obratu in vrtcih v Pulju in Vrsarju. V Istri je trenutno 49 aktivno okuženih, v celotni Hrvaški pa preko 1500.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord