16. 4. 2020, 06:02 | Vir: STA

V nemškem živalskem vrtu razmišljajo o skrajnem ukrepu

Profimedia

Živalski vrtovi bi morali biti v teh toplih spomladanskih dneh polni obiskovalcev, a zaradi pandemije novega koronavirusa samevajo. Številni so se zato znašli v finančnih težavah, v nekaterih pa celo razmišljajo o skrajnem ukrepu, da bodo živali hranili z drugimi prebivalci živalskega vrta.

Direktorica živalskega vrta v Neumünstru na severu Nemčije Verena Kaspari je priznala, da bodo to morali narediti kmalu, če želijo preživeti. "Naredili smo seznam živali, ki jih bomo morali najprej ubiti," je povedala.

Poudarila je, da bo res zadnja možnost, ki bo sila neprijetna, da pa morda tudi to ne bo rešitev za njihove finančne tegobe.

Tjulnji in pingvini potrebujejo vsak dan veliko količino svežih rib. "Če bo prišlo do tega, raje evtanaziram živali, kot pa da poginejo od lakote," je povedala. "V najslabšem primeru bi morali nekatere živali hraniti z drugimi živalmi," je dodala.

Živalski vrtovi ne spadajo med dejavnosti, ki bodo dobile državno pomoč za ublažitev posledic pandemije koronavirusa. Direktorica živalskega vrta v Neumünstru ocenjuje, da bodo spomladi ob okoli 175.000 evrov prihodkov.

Živalski vrtovi zato pozivajo javnost k donacijam, vlado pa so zaprosili za 100 milijonov evrov pomoči.

Združenje nemških živalskih vrtov opozarja, da vrtovi za razliko od številnih drugih dejavnosti ne morejo prekiniti dela in zmanjšati stroškov. Za živali je namreč treba skrbeti in jih vsak dan nahraniti, poroča BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.