N.Z. | 15. 4. 2021, 14:25

V nemških trgovinah so drastično poskočile cene zelenjave! Kilogram paprike zdaj stane ...

profimedia

V nemških supermarketih so cene zelenjave drastično poskočile praktično čez noč.Ena sama velika paprika je v trgovini Rewe v Berlinu te dni stala kar 3,50 evra, za kilogram pa je bilo potrebno odšteti okoli 9 evrov.

Ljudje po družbenih omrežjih delijo tudi podobno visoke cene po drugih supermarketih in diskontih, Fenix magazin pa med drugim poroča, da mlada čebula namesto 65 centov, kar je značilno za prehodno sezono, stane praktično dvakrat več, t.j. 1,20 evra.

"Razlogov za skok cen je več," pravi Hans-Christoph Behr, nadzornik oskrbne verige s sadjem in zelenjavo v enem od vodilnih  nemških podjetij.

Po njegovem mnenju je eden od razlogov dolgoročni, ki mu botruje korona era in je povezan z višjimi stroški osebja, ki pobirajo letino.

"Čeravno so se v preteklosti že poigravali z idejo o nabiralnih robotih, pa se večina sadja in zelenjave še vedno pobira ročno. Če k temu dodamo višje stroške prevoza in logistike, npr. na ceno grozdja, ki prihaja iz Indije, močno vpliva podrožitev cene kontejnerjev. Rezultat so seveda višji skupni stroški, z njimi pa raste nato tudi cena. Na višjo ceno nato vplivajo še drugi dejavniki. Eden od njih je hladno vreme v Španiji in severni Afriki. Trenutno se ravno dogaja prehod s španske na srednjeevropsko žetev. V nemških in nizozemskih steklenjakih paprika šele postaja primerna za obiranje. Večina paprike še vedno prihaja iz Španije ali Maroka."

Od začetka letošnjega leta do danes je cena paprike poskočila z 2,56 evra za kilogram na 7,12 evra na kilogram.

"Toliko je bilo za kilogram paprike potrebno odšteti prejšnji teden. To pomeni, da se je paprika podražila za 178 odstotkov!"

Za primerjavo: lansko leto, torej leta 2020, je cena v istem 14-tedenskem obdobju narasla z 2,48 evra na 3,83 evra, kar pomeni zgolj 54 % podražitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.