25. 3. 2020, 09:50 | Vir: STA

V New Yorku alarmantno stanje, okuženi vsak tisoči prebivalec

profimedia

Koordinatorka Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu Deborah Birx je v torek priporočila vsem prebivalcem mestnega območja New York, naj gredo v prostovoljno karanteno za 14 dni, če bodo potovali zunaj območja, ki zajema tudi dele držav New Jersey in Connecticut.

Število okuženih z novim koronavirusom je v torek zvečer v ZDA naraslo na skoraj 55.000, umrlo pa je več kot 780 ljudi. Samo v državi New York je bilo do torka zvečer več kot 26.000 okuženih in 271 mrtvih, v mestu New York so našteli 15.600 okuženih in 192 mrtvih.

Po okužbah je med zveznimi državami na drugem mestu New Jersey (3675 okuženih in 44 mrtvih), pred Kalifornijo z 2539 okuženimi in 51 mrtvimi. Connecticut ima 618 okužb in 12 mrtvih, 62 odstotkov primerov pa so našteli na območju blizu mesta New York.

Birxova je povedala, da ima širše mestno območje New Yorka 56 odstotkov vseh primerov okužb v ZDA, zato je priporočila, da naj gredo prebivalci tega območja ob poti samo na Long Island ali kamorkoli drugam po ZDA sami v prostovoljno karanteno za 14 dni. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da je v New Yorku okužen vsak 1000. prebivalec, kar je osemkrat več kot kjerkoli drugje po ZDA.

Newyorški župan Bill de Blasio je v torek dejal, da imajo v mestu le 2400 ventilatorjev, potrebujejo pa jih 15.000.

Iz zapora je doslej izpustil 75 ljudi in jih bo še najmanj 300. Gre za nenasilne kaznjence, skupaj pa je v mestnih zaporih 5000 ljudi. S koronavirusom se je do torka okužilo tudi 211 newyorških policistov.

Newyorške bolnišnice so bile že polne bolnikov z gripo, v zadnjem tednu pa je začelo naraščati število sprejetih zaradi koronavirusa. Sprejemajo le tiste, ki imajo hujše zdravstvene težave, ostali pa morajo počakati doma, dokler se jim stanje ne poslabša, saj testov za koronavirus ni dovolj.

V bolnišnicah je sedaj 2200 okuženih s koronavirusom, od tega 500 na intenzivni negi. Zdravniki in medicinske sestre so preobremenjeni, najbolj pa jih je strah, da ji bo zmanjkalo opreme na čelu z ventilatorji.

Okužbe sicer hitro naraščajo tudi drugje po ZDA. Guverner ameriške zvezne države Florida Ron DeSantis, ki se še vedno upira izdaji ukaza o zaprtju vseh nenujnih poslov v državi, je že izdal ukaz, da se morajo vsi, ki pridejo iz New Yorka, New Jerseyja in Connecticuta, podati v karanteno za 14 dni. Zagrozil je s kaznijo 60 dni zapora in 500 dolarji, vendar pa potniki poročajo, da so morali le izpolniti neke formularje, nihče pa jih ni pobiral.

Od sveta so se odrezali prebivalci najbolj jugovzhodnega dela ZDA Key Westa, ki so na edini cesti do mesta postavili šerifa in cestno blokado, čez katero lahko pridejo le lokalni prebivalci.

DeSantis pretekli teden ni hotel zapreti floridskih plaž, kjer so rajali študentje iz vseh delov ZDA na spomladanskih počitnicah in so okužbe prenesli nazaj domov. Eden od študentov, ki je zaslovel z izjavo na televiziji, da ga ne briga, če bo dobil korono, ker je zabava pomembnejša, se je v torek iz domačega predmestja Cinncinatija v Ohiu opravičil. Na Instagramu je napisal, da je bil aroganten in da mu je žal.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek odnehal z imenovanjem koronavirusa za "kitajski virus". Dejal je, da zato, ker ima dobre odnose s predsednikom Kitajske Xi Jinpingom in ker zdaj že vsi vedo, da je virus prišel iz Kitajske in mu ni treba več na to opozarjati.

Trump se je pred dnevi odločil, da bo koronavirus imenoval kitajski virus, kljub poročilom o naraščanju nasilja nad Američani azijskega izvora in opozorilom, da so njegove besede po nepotrebnem rasistične.

Trumpa je vzelo zares pet podjetij iz Las Vegasa, ki so v torek vložila tožbo na zveznem sodišču proti Kitajski. Zahtevajo več tisoč milijard dolarjev odškodnine za več kot 300 majhnih podjetij v ZDA, ker Peking ni dovolj hitro delil vseh potrebnih informacij o koronavirusu po decembrskem izbruhu v Wuhanu.

Drugje po ZDA je šerif okrožja Los Angeles Alex Villanueva razburil zagovornike orožja, ko je trgovine z orožjem vključil v ukaz o zaprtju nenujnih poslov po državi. Šerif je dejal, da ima tudi sam rad orožje, vendar pa se ga sedaj preveč kupuje, s čimer se povečuje nevarnost nesreč. Na cesto je poslal 1300 dodatnih pomočnikov, pa tudi 1700 nenasilnih zapornikov.

Po ZDA se še vedno soočajo z velikim pomanjkanjem zaščitnih sredstev, kot so maske, in Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je izdala odlok, da lahko zdravstveni delavci na prizoriščih testiranja po ZDA ljudem omogočijo, da si sami vzamejo vzorce. Zdravstvenim delavcem potem ne bo potrebno tako pogosto menjati mask.

Krizo skuša izkoristiti naftna industrija v ZDA, ki lobira pri predsedniku Trumpu in Agenciji za zaščito okolja (EPA), da se zanjo odpravijo številne regulacije za čisti zrak in vodo. Naftni lobi The American Petroleum Institute trdi, da se sooča s pomanjkanjem osebja, zaradi česar ne more upoštevati vseh regulacij. Okoljevarstveniki so ogorčeni in opozarjajo, da EPA ne more dovoljevati izjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.